Ofensiva rușilor în nordul regiunii Harkov a fost lansată prematur și a eșuat. Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei

Ofensiva rușilor în nordul regiunii Harkov a fost lansată prematur și a eșuat. Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei
Foto simbol: Hepta - Zuma Press / Sgt. Samuel Fletcher/Us Marines

Analiştii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) cred că începerea prematură a operaţiunilor ofensive a Rusiei i-a deraiat succesul în nordul Oblastului Harkov.

Pe baza datelor analizate, ISW a remarcat că trupele ruse și-au lansat ofensiva în nordul Oblastului Harkov cu forțe limitate și nu au mutat încă rezerve semnificative acolo, ceea ce a dus la o încetinire a operațiunilor de avans ale Rusiei.

„Această scădere a ritmului oferă probabil forțelor ucrainene oportunități tactice de a contraataca, deși forțele ucrainene nu desfășoară încă o operațiune de contraofensivă limitată care are ca scop să împingă forțele ruse complet din nordul Oblastului Harkov”, se arată în raport.

Distribuția fragmentată a unităților ruse care operează în prezent în nordul Oblastului Harkov și ezitarea aparentă a armatei ruse de a angaja rezervele disponibile în luptă sugerează că forțele ruse încearcă probabil să-și aducă Gruparea de Forțe de Nord (NGF) la puterea finală planificată înainte de a se intensifica. operațiuni ofensive în nordul Oblastului Harkov.

Se pare că NGF avea aproximativ 35.000 de militari în zona de frontieră la începutul ofensivei din 10 mai, în timp ce surse ucrainene au indicat că armata rusă intenționează să desfășoare acolo între 50.000 și 70.000 de soldați.

Analiştii sugerează că forţele ruse ar fi putut lansa ofensiva în nordul Oblastului Harkov mai devreme decât era planificat, angajând un număr insuficient de personal, şi că speranţa de a obţine un punct de sprijin înainte de sosirea asistenţei militare americane pe front face ca sarcina să fie şi mai dificilă.

Prin urmare, raportul ISW concluzionează că lansarea prematură a operațiunilor ofensive de către Rusia și-a deraiat probabil succesul în nordul Oblastului Harkov.

Se pare că forțele ruse au reușit să ia prin surprindere forțele ucrainene pe 10 mai și au făcut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic în zone despre care oficialii ucraineni au spus că sunt mai puțin bine apărate.

Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei (SBI) a raportat că a deschis o anchetă privind pregătirea inadecvată a apărării ucrainene în această zonă și abandonarea pozițiilor ucrainene pe fronturile Lypky și Vovcensk.

SBI a remarcat că acest lucru a permis forțelor ruse să avanseze spre a doua linie de apărare ucraineană în zonă, deși resursele umane limitate par să fi împiedicat rușii să realizeze o penetrare mai profundă. Deși este posibil ca comandanții militari ai Rusiei să fi considerat că concentrarea unei forțe mai mari ar alerta apărătorii ucraineni și ar preveni oportunitatea unei surprize operaționale, decizia Rusiei de a nu aduce imediat rezerve semnificative a împiedicat-o probabil să obțină câștiguri rapide și o pătrundere mai profundă.

„Forțele ucrainene s-au stabilit acum în poziții defensive în zonă, iar forțele ruse și-au folosit probabil oportunitatea tactică pentru a obține câștiguri relativ rapide împotriva pozițiilor ușor deținute în această zonă”, se concluzionează raportul.

Surse ucrainene și ruse au declarat că forțele ucrainene contestă din ce în ce mai mult inițiativa tactică din nordul Oblastului Harkov și au caracterizat operațiunile rusești în zonă ca fiind defensive, deși forțele ruse încearcă probabil să aducă Gruparea de forțe nordică mai aproape de puterea finală planificată, raportată înainte. eventual intensificarea operațiunilor ofensive în zonă.

Probabil că începerea prematură a operațiunilor ofensive rusești pare să fi subminat succesul Rusiei în nordul Oblastului Harkov.

Forțele ruse continuă să-și folosească sanctuarul din spațiul aerian rus pentru a lovi orașul Harkiv cu un efect devastator, probabil ca parte a eforturilor de a depopula orașul și de a demoraliza ucrainenii.

Capacitățile rusești de război electronic (EW) au avut un impact asupra eficienței unor sisteme de arme occidentale selectate din Ucraina în 2023, deoarece Ucraina și Rusia continuă să concureze într-o cursă tehnică de apărare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat
09:48 - Autostrada A1 a fost închisă din cauza vântului puternic și a viscolului. Mai multe indicatoare rutiere au fost distruse
09:26 - Cod roșu şi portocaliu de viscol în cea mai mare parte a ţării. Rafale de vânt vor fi de peste 120 km/h