Țările membre UE solicită măsuri împotriva multinaționalelor care limitează ilegal comerțul

Țările membre UE solicită măsuri împotriva multinaționalelor care limitează ilegal comerțul
Foto simbol: Pixabey

Opt țări membre ale Uniunii Europene au solicitat vineri Comisiei Europene să ia măsuri împotriva practicilor companiilor multinaționale care restricționează comerțul în cadrul pieței unice, crescând astfel costul produselor și afectând consumatorii.

Opt țări din Uniunea Europeană sunt îngrijorate de costul vieții

Această cerere a celot opt țări vine în urma unei amenzi uriașe de 337,5 milioane de euro impuse producătorului american de dulciuri Mondelez pentru încălcarea regulilor concurenței. Costul vieții a devenit un subiect important în contextul alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie, iar companiile sunt acuzate frecvent că își măresc excesiv marjele de profit, profitând de inflația crescută în ultimii ani.

Într-un document comun, opt state membre UE, conduse de Țările de Jos, au exprimat îngrijorarea lor cu privire la discrepanțele de prețuri din interiorul pieței comune pentru aceleași produse. Cele opt țări, Țările de Jos, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Grecia, Luxemburg și Slovacia au solicitat Comisiei Europene să adopte măsuri pentru a remedia această situație.

Acest subiect va fi discutat în cadrul reuniunii miniștrilor europeni ai Industriei

Acest subiect este pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor europeni ai Industriei, care are loc vineri la Bruxelles, potrivit hotnews.ro.

Cele opt țări semnatare se bazează pe un studiu prezentat de Comisia Europeană în 2020, care evidențiază că limitările geografice ilegale impuse de multinaționale în aprovizionarea retailerilor costă consumatorii europeni peste 14 miliarde de euro anual.

„Trebuie adoptate măsuri îndrăzneţe pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”, a reclamat recent premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare trimisă preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen.

„Eliminarea barierelor comerciale ar trebui să fie o prioritate esenţială pentru piaţa unică. Asta permite menţinerea unor preţuri cu amănuntul echitabile pentru produsele alimentare şi non-alimentare. Acest lucru este deosebit de important într-o perioadă de creştere a preţurilor de consum”, apreciază ministrul olandez al Economiei, Micky Adriaansens.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`