O nouă planetă pe care oamenii ar putea trăi, descoperită „aproape” de Pământ

O nouă planetă pe care oamenii ar putea trăi, descoperită „aproape” de Pământ
Image by LoganArt from Pixabay

Oamenii de știință din Marea Britanie au descoperit o nouă planetă care ar putea susține viața umană și este „aproape” de Pământ.

Temperatura de pe Gliese 12b este de aproximativ 42 de grade

Temperatura de pe Gliese 12b este de aproximativ 42C, ceea ce înseamnă că ar putea fi locuibilă. De fapt, este una dintre puținele planete cunoscute unde oamenii ar putea supraviețui teoretic, scrie Sky News.

„Ar fi incomod pentru un om, dar modul în care definim „habitabilitatea” este că apa lichidă ar putea exista pe suprafața planetei, ceea ce în acest caz ar putea”, spune Larissa Palethorpe de la Universitatea din Edinburgh.

Palethorpe și o echipă de oameni de știință din întreaga lume au folosit satelitul de cercetare exoplanetă în tranziție al NASA , cunoscut sub numele de TESS, pentru a observa planeta care orbitează în jurul stelei sale. Le-a luat mai puțin de un an pentru a calcula apoi dimensiunea, temperatura și modul în care se mișcă.

„Planetele mai mici sunt foarte greu de găsit”, a spus Palethorpe, adăugând: „Vrem să știm mai multe despre planetele de dimensiunea Pământului, astfel încât să putem înțelege câte alte Pământuri sunt acolo”.

„Detectarea uneia atât de aproape este cu adevărat interesant, deoarece ne permite să facem o analiză ulterioară a atmosferei, astfel încât vom putea afla multe mai multe despre aceasta”, a mai precizat aceasta.

Localizată la 40 de ani lumină de Pământ

Gliese 12b este relativ apropiat din punct de vedere spațial, la doar 40 de ani lumină distanță. Cu toate acestea, cea mai rapidă navă a noastră spațială ar dura aproximativ 300.000 de ani pentru a ajunge acolo în prezent, potrivit lui Palethorpe.

Planeta, care are aproximativ aceeași dimensiune cu Venus, orbitează în jurul soarelui său la fiecare 12,8 zile. Soarele, numit Gliese 12, este o pitică roșie rece situată în constelația Pești.

Următorul pas este ca echipa să examineze atmosfera planetei și să afle dacă este similară cu cea a Pământului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital