PSD se ține de cuvânt: majorează salariul minim la 3700 de lei de la 1 iulie

PSD se ține de cuvânt: majorează salariul minim la 3700 de lei de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În urma consultărilor pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut cu sindicatele și patronatele, la propunerea liderului PSD, salariul minim se va majora de la 1 iulie cu 400 de lei, ajungând la 3.700 de lei. Majorarea cu poeste 12% înseamnă un pas important pentru introducerea salariului minim european de la 1 ianuarie.

Creșterea veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la finalul consultărilor.

Măsura privind 200 de lei neimpozabili, până la finalul anului

Majorarea propusă de premierul Marcel Ciolacu este de 12,12% și o creștere netă de 242 lei. În plus, premierul a anunțat că va menține și acea prevedere prin care majorarea voluntară cu 200 de lei nu va fi supusă impozitării, ci va ajunge direct în buzunarele românilor.

”Vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”, a mai afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Majorarea salariului minim de la 1 iulie la 3.700 de lei este un pas important pentru introducerea salariului minim european de la 1 ianuarie. Astfel, salariul minim net ajunge la aproximativ 450 de euro, deci prin această majorare se echilibrează diferența dintre salariul minim și salariul mediu, care a ajuns în valoare netă la peste 1.000 de euro lunar. Introducerea salariului minim european înseamnă introducerea unei formule de calcul pe baza căreia se va decide valoarea salariului minim. Acesta va fi calculat în funcție de mai mulți indicatori prognozați, iar la nivel orientativ va fi 50% din câștigul mediu.

Introducerea unui salariu minim european ar putea avea multiple beneficii pentru economia României. În primul rând reducerea inegalității salariale. În plus, creșterea veniturilor românilor, mai ales a celor care sunt plătiți cu salariul minim, ar putea stimula consumul intern și creșterea puterii de cumpărare. Avantaje ar fi și pentru antreprenori care ar avea parte de predictibilitate atunci când vine vorba de majorarea salariilor în companii care, de cele mai multe ori, sunt strâns legate de salariul minim.

Evoluția salariului minim

 

În ultimii 8 ani, salariul minim a crescut de aproape 3 ori. Dacă în 2016 salariul minim era de 1.250 de lei, din 2017, o dată cu instalarea Guvernului PSD,  salariul minim a ajuns la 1.450 de lei și a crescut cu constant, ajungând la 3.300 de lei. Dacă ultima majorare a fost de 10%, acum Guvernul condus de Marcel Ciolacu majorează salariul minim cu 12,12%.

  • 1 ianuarie 2024 – Guvern PSD-PNL – 3.300 lei/ 4.582 lei (construcții)
  • 1 ianuarie 2023 – Guvern PSD-PNL – 3.000 lei/4.000 lei (construcții)
  • 1 ianuarie 2022 – Guvern PSD-PNL – 2.550 lei
  • 1 ianuarie 2021 – Guvern PNL – 2300 lei/ 2350 (studii superioare) /3000 lei (constructii)
  • 1 ianuarie 2020 – Guvern PNL –  2230 lei / 2350 lei studii superioare
  • 1 ianuarie 2019 – Guvern PSD – 2080 lei /2350 lei (studii superioare)/ 3000 lei ( constructii)
  • 1 ianuarie 2018 – Guvern PSD – 1.900 lei
  • 1 februarie 2017 – Guvern PSD – 450 lei
  • 1 mai 2016 – Guvern tehnocrat – 1.250 lei

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”
20:10 - Elena Lasconi, „reacție la cald” după decizia CCR: „Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu” (VIDEO)