Cel mai lung brâu românesc, iniţiat de românii din Nürnberg, va fi jurizat de Cartea Recordurilor pe 23 iunie: „Dorim să arătăm lumii întregi ce înseamnă tradiţia românească şi unitatea” (VIDEO)

Cel mai lung brâu românesc, iniţiat de românii din Nürnberg, va fi jurizat de Cartea Recordurilor pe 23 iunie: „Dorim să arătăm lumii întregi ce înseamnă tradiţia românească şi unitatea” (VIDEO)
Sursă foto: Captură Video - Vasilica Crisan / Facebook

Cel mai lung brâu românesc, iniţiat de românii din Nürnberg, va fi jurizat de Cartea Recordurilor pe 23 iunie. „Dorim să arătăm lumii întregi ce înseamnă tradiţia românească şi unitatea”, a declarat Ionela van Rees-Zota, coordonatoarea Asociaţiei ”Dacia e.V. Germania” şi a Centrului Cultural Româno-Moldo-German ”Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg. Potrivit acesteia, până acum peste 1.000 de români din toată lumea s-au implicat în proiect şi au cusut sau ţesut brâie româneşti.

Un brâu românesc în Cartea Recordurilor?

Brâul candidează pentru includerea în Cartea Recordurilor și va fi prezentat în centrul oraşului Nürnberg, la Jakobsplatz.

„Pot să spun că a început deja numărătoarea inversă, fiindcă pe data de 23 iunie 2024, începând cu ora 14:00, ne vom aduna în centrul oraşului Nürnberg, la Jakobsplatz, pentru a scrie istorie. Dorim să arătăm lumii întregi ce înseamnă tradiţia românească şi unitatea. În 23 iunie, va fi prezentă şi o echipă de la Cartea Recordurilor pentru a măsura brâul românesc. (…) Până acum, peste 1.000 de români din toate colţurile lumii s-au implicat în acest proiect şi au cusut sau ţesut brâie româneşti, cu diferite modele tradiţionale, toate fiind o mostră autentică a bogăţiei artistice româneşti”, a declarat Ionela van Rees-Zota, pentru Agerpres.

Iniţiativa aparţine Danielei Lostun, coordonatoarea proiectului, împreună cu Galina Condrea din cadrul Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg.

Pentru confecţionarea brâului au început să fie organizate mai multe şezători. Iar la sediul Centrului Cultural se ţese în schimburi ca brâul să fie cât mai lung.

Ionela van Rees-Zota: Ne-ar plăcea ca brâul să fie de câţiva kilometri

„Noi nu am stabilit o lungime maximă a brâului, dar ne-ar plăcea ca la final să fie de câţiva kilometri. Ne-am propus să acoperim o bună parte a drumului dintre Nürnberg şi România. Fiecare persoană care contribuie poate alege un model preferat pentru brâul pe care îl confecţionează, singura cerinţă este ca brâul să aibă lăţimea de 7-8 centimetri şi minim 1,5 metri lungime. Obligatoriu, brâul trebuie lucrat manual”, a mai afirmat Ionela van Rees-Zota.

Mai multe despre inițiativă, AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`