Băsescu, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: Trebuia de acum un an să declanșeze o adevărată campanie. Nu poți să fii un caraghios din ăsta care zice ”nu mi-a ieșit la NATO, acum să-mi dați la Uniunea Europeană” (VIDEO)

Băsescu, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: Trebuia de acum un an să declanșeze o adevărată campanie. Nu poți să fii un caraghios din ăsta care zice ”nu mi-a ieșit la NATO, acum să-mi dați la Uniunea Europeană” (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat modul în care actualul șef de stat, Klaus Iohannis, a înțeles să-și depună candidatura pentru funcția de secretar general al NATO.

De asemenea, Băsescu a criticat-o și pe Ursula von der Leyen, cea care-și dorește încă un mandat la șefia Comisiei Europene.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Băsescu, despre candidatura lui Ioahnnis la șefia NATO

„Dacă voia o funcție la Uniunea Europeană sau la NATO, trebuia de acum un an să declanșeze o adevărată campanie prin Ministerul de Externe, să își facă aliați, să identifice poziția pe care o vrea.

Nu poți să fii un caraghios din ăsta care zice ”nu mi-a ieșit la NATO, acum să-mi dați la Uniunea Europeană, că vă pun și-un veto la prima…” Aici are un precedent, precedentul Viktor Orban, căruia Parlamentul European i-a suspendat finanțarea și, în schimbul unui vot pentru deblocarea ajutorului pentru Ucraina, Ursula i-a dat cele 10 miliarde. E o altă bilă neagră pe care o are în traist Ursula”, a declarat fostul președinte.

Traian Băsescu, despre Ursula von der Leyen

De altfel, fostul președinte i-a adus mai multe critici Ursulei von der Leyen.

„Nu pot să nu analizez realist situația Ursulei. Ea a fost aleasă în legislatura care se încheie acum cu 8 voturi. Doar 8 voturi peste jumătate! Acum are în cârcă și povestea vaccinurilor și nu atât povestea vaccinurilor, care să zicem că poate fi explicată, dar marea problemă pe care o are e că a închis finanțarea Parchetului European și a refuzat să dea corespondența pe care a avut-o cu unul din liderii de la Pfizer. Asta nu se poate întâmpla nici în România.

Din acest motiv. Și a mai fost un lucru (…) Parlamentul n-are dreptul să organizeze comisii de anchetă, dar s-a făcut o comisie de analiză și, de asemenea, Comisia n-a vrut să trimită documentele secretizate către comisia parlamentară. Deci ceva e în neregulă cu Ursula și nu exclud posibilitatea ca Partidul Popular European să meargă cu un Tajani, cu directorul Băncii Centrale Europene, deci sunt variante PPE sau neutre cu mult mai mare prestigiu. Tajani e ministru de Externe și un apropiat al PEE, e liderul partidului moștenit de la Berlusconi”, a mai declarat Traian Băsescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`