Chiar dacă un plămân i-a fost extirpat din greșeală și a câștigat procesul cu „Marius Nasta” nu primește cei 150.000 de euro despăgubiri: „Voi muri cu dreptatea în mână”

Chiar dacă un plămân i-a fost extirpat din greșeală și a câștigat procesul cu „Marius Nasta” nu primește cei 150.000 de euro despăgubiri: „Voi muri cu dreptatea în mână”
Sursa Foto: Hepta

Teodor Mema a câștigat definitiv, după o luptă de 9 ani în instanțe, procesul cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Managerul spitalului, Beatrice Mahler, spune că nu are despăgubirile de 150.000 euro și propune o eșalonare pe 5 ani, refuzată de bărbatul ajuns la 69 ani pentru că „voi muri cu dreptatea în mână”.

Cum a rămas Mema fără un plămân

Chirurgul a decis, în timpul operației, să-i extirpe pacientului întregul plămân stâng. Numai că, așa cum au arătat analizele ulterioare, bărbatul nu suferea de fapt de cancer, ci de tuberculoză (TBC). Aceasta este o boală care se tratează, conform protocolului, cu antibiotice și se poate vindeca în câteva luni.

Momentul l-a costat scump pe bărbat: a rămas cu infirmitate pe viață și, timp de 9 ani, a luptat în instanță pentru dreptate. În noiembrie 2023 a venit și sentința: spitalul este vinovat și trebuie să plătească daune morale în valoare de 150.000 de euro. Dar „Nasta” spune că nu are bani. Într-un dialog cu HotNews.ro, Teodor Mema explică de ce „se teme că va muri cu dreptatea în mână”.

Teodor Mema a dat în judecată atât spitalul, cât și pe medicul care l-a operat, Ioan Cordoș. În noiembrie 2023, după 9 ani de procese, o hotărâre judecătorească definitivă a condamnat doar Institutul de Pneumoftiziologie la plata unor daune morale în valoare de 150.000 de euro.

„Îmi este frică, vă spun cinstit, să mai merg la medic în România. Am mai avut nevoie de o operație și m-am dus în Germania. Mori cu dreptatea în mână în România, nu s-a schimbat nimic. A trebuit chiar să mă mut din București.

Mi-au zis medicii: Vrei să trăiești? Da. Mută-te la munte, la aer curat, n-ai nicio șansă în București. A trebuit să-mi iau o căsuță pe lângă Cheia, altfel aș fi fost deja mort. Am crize de respirații, pic din picioare.

Mi se îngustează căile respiratorii și când respir se aude 10 etaje, încep să șuier, să fac urât. Mă sufoc. Am dureri. Am început să mă mai obișnuiesc cu ele…”, își povestește Teodor Mema suferința singurului plămân rămas.

Spitalul susține că n-are bani să plătească despăgubirile

Avocata bărbatului, Flavia Tutovanu, spune că a demarat procedura de executare silită, pentru că Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” nu a plătit nici acum despăgubirile, în ciuda hotărârii judecătorești definitive.

„Deși, în România, cazurile de malpraxis se soluționează foarte greu, ba chiar cu caracter de excepție, chiar și atunci când există o sentință finală favorabilă, victimele sistemului medical nu-și găsesc dreptatea. De ce? Nu sunt bani. Așa ni s-a spus, că Institutul nu are resurse să plătească cei 150.000 de euro”, a declarat Tutovanu.

„Am demarat procedura de executare silită. Dar Marius Nasta spune că nu are suficiente venituri proprii, că mai au câteva executări din drepturi salariale și trebuie să le restituie mai întâi pe acelea, și practic clientului meu nu-i dau nicio șansă să-și recupereze compensația. Vă închipuiți cât a suferit acest om și cât mai are de tras, la aproape 70 de ani”.

Contactată de HotNews.ro, managera spitalului, Beatrice Mahler, recunoaște decizia judecătorilor, dar spune că ar rămâne fără bani de medicamente și materiale sanitare dacă ar plăti integral, în acest moment, despăgubirile datorate. Soluția propusă? Eșalonarea pe cinci sau trei ani.

Întrebată de eșalonare, avocata lui Mema spune că, „după o așteptare de 9 ani în instanță, e prea mult ca o persoană cu handicap, un caz social, să aștepte încă cinci ani”.

Mema concluzionează, punctând că plata banilor s-ar întinde pe o perioadă îndelungată: „Acum sunt pensionar pe caz de boală și nici nu sper să mai intru în posesia banilor, căci am și eu o vârstă, fac 69 de ani anul acesta și nu am un plămân, care mi-a fost scos”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:03 - Protest extrem: Un jurnalist și-a dat foc în fața Casei Albe
08:40 - Diana Șoșoacă organizează un miting în București după ce i-a fost respinsă candidatura la președinție
08:19 - Constanța: Două persoane, găsite inconștiente pe trotuar după ce au căzut de la etaj
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă