Premierul Rishi Sunak a anunţat oficial desfăşurarea alegerilor legislative în Regatul Unit pe 4 iulie

Premierul Rishi Sunak a anunţat oficial desfăşurarea alegerilor legislative în Regatul Unit pe 4 iulie
Foto: Hepta - DPA Images / Ben Birchall

UPDATE //  Sunak a confirmat miercuri că a convocat alegeri anticipate pentru data de 4 iulie. Sunak spune că regele a aprobat dizolvarea parlamentului, iar alegerile vor avea loc pe 4 iulie, potrivit BBC.

Alegeri anticipate în Marea Britanie, în această vară

„Mai devreme în cursul zilei am discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru a-i solicita dizolvarea parlamentului. Regele a acceptat solicitarea mea, iar alegerile legislative se vor desfăşura pe 4 iulie”, a spus Sunak.

„Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul”, a continuat premierul, adăugând, cu aluzie la războiul din Ucraina, că „aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfârşitul Războiului Rece”.

Știrea inițială

Rishi Sunak va convoca miercuri alegeri anticipate pentru luna iulie, au declarat surse de rang înalt pentru The Guardian.

Prim-ministrul britanic urmează să anunțe că alegerile vor avea loc la începutul verii, cu speculații că vor avea loc pe 4 iulie, după ce a susținut că inflația a fost din nou sub control și economia se îmbunătățește.

Sunak va face anunțul după o zi de speculații febrile la Westminster, declanșate de vești economice bune rare pentru guvern și de o ședință surpriză a cabinetului, pentru care miniștrii își schimbă planurile pentru a participa.

Partidul Laburist are un avans de aproximativ 20 de puncte în sondaje, iar Starmer este foarte probabil să devină următorul prim-ministru după ce și-a transformat partidul de la înfrângerea istorică în alegeri de acum aproape cinci ani.

Primul ministru al Marii Britanii a susținut mult timp că alegerile vor avea loc doar în a doua jumătate a anului și că va aștepta până în toamnă, între timp urmând să fie elaborat un nou buget de reducere a taxelor. Cu toate acestea, persoane din interiorul guvernului au sugerat că Sunak a fost convins că, având în vedere că este puțin probabil ca situația economică să se îmbunătățească în mod semnificativ înainte de toamnă, ar fi mai bine ca termenul alegerilor să fie schimbat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”