Cât de benefice sunt medicamentele pentru slăbit. Ce se întâmplă când tratamentul este oprit

Cât de benefice sunt medicamentele pentru slăbit. Ce se întâmplă când tratamentul este oprit
Sursa foto: Pixabay

Medicamentele de slăbit sunt utilizate de milioane de oameni, însă specialiștii susțin că persoanele care întrerup tratamentul iau din nou în greutate.

„Pofta la mâncare revine curând”

Domenica Rubino, director al Centrului de Management și Cercetare a Greutății din Washington aexplicat că două dintre cele mai populare medicamente pentru slăbit respectiv Ozempic și Wegovy, nu sunt remedii permanente pentru obezitate, deoarece „pofta de mâncare revine curând”.

„Obezitatea nu este ca o infecție în care iei antibiotice și ai terminat. Nu este diferit de hipertensiune arterială sau diabet sau de multe alte boli cronice cu care ne confruntăm, în care trebuie să utilizați medicamente cronice”, susține Domenica Rubino, potrivit Adevărul.ro.

Medicamentele respective ajută oamenii se piardă în greutate însă un studiu publicat în 2021 a constatat că e participanții au experimentat o scădere medie de 15 la sută din greutatea pe parcursul a trei săptămâni, în timp ce persoanele tratate cu placebo au pierdut 2% din greutate.

„De exemplu, unii dintre cei care iau medicamentul, totuși, scad până la 20% din greutatea lor inițială. Pretinsele beneficii pentru sănătate par acum să fie și mai de anvergură, cele mai recente date dintr-un studiu numit Select, publicat în 2023, care arată că semaglutida poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral cu o cincime la pacienții cu antecedente de boli. boala cardiovasculara”, conform studiului.

Pofta de mâncare revine când tratamentul este oprit

La un alt studiu au participat aproximativ 800 de persoane, care au primit injecții săptămânale cu semaglutidă însoțite de ajustări ale dietei, un regim de exerciții și psihologică. Aceștia au pierdut aproape 11% din greutatea inițială în patru luni, dar când o treime din participanți au fost ulterior trecuți la o injecție placebo pentru că încă un an, au revenit la 7% din greutatea pierdută.

După studiu din 2021 în care pacienții au fost injectați 68 de săptămâni cu semaglutidă și au reușit să piardă mai mult de 15% din greutatea corporală, în 12 luni de la terminarea tratamentului aceștia și-au recăpătat două treimi din greutatea anterioară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”
16:30 - Accesorii sanitare de baie care revoluționează designul și funcționalitatea
16:29 - Silvia Dinică (USR) îl contrazice pe managerul firmei de catering, după ce peste 100 de elevi s-au intoxicat cu ”Masa caldă” de la școală: „Nu cred că cineva poate să contamineze toate acele porții, ca să-i facă cuiva rău” (VIDEO)