Ministerul Educației vrea să introducă în școli lecții de educație rutieră. De când vor beneficia elevii de aceste cursuri

Ministerul Educației vrea să introducă în școli lecții de educație rutieră. De când vor beneficia elevii de aceste cursuri
Sursa foto: Captură video

Ministerul Educației împreună cu Ministerul de Interne a lansat în dezbatere publică trei ghiduri destinate învățământului primar, gimnazial și liceal, care conțin reguli rutiere de bază.

Începând cu anul viitor, elevii vor primi lecții de educație rutieră

Lecțiile de educație rutieră vor fi incluse în tematicile obligatorii pe care noua curriculă trebuie să le includă, potrivit Adevărul.ro. 

„Am publicat pe site-ul Ministerului Educației trei ghiduri de educație rutieră, elaborate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne. Sunt resurse importante pentru siguranță rutieră și recomand tuturor celor implicați în activități cu copiii să le folosească! Pentru siguranță avem nevoie de educație. Sunt ghiduri care vizează, de asemenea, conduita preventivă. Ele sunt adaptate vârstei copiilor care primesc informațiile respective“, a explicat Ligia Deca, ministrul Educației.

Începând cu anul viitor, elevii vor primi lecții de educație rutieră, care este o temă importantă și de actualitate.

„Practic, reforma curriculară care este în desfășurare pentru liceu va lua în calcul această necesitate“, a susținut Deca la „Forumul siguranței rutiere“, care a avut loc luni, la Senat. „Aceste documente conțin noțiuni teoretice, dar și exemplificări ale modului de aplicare a legislației rutiere în vigoare. Includ și statistici, și fișe de lucru, și aplicații menite să încurajeze tinerii să devină mai responsabili“, a adăugat ministrul.

Ce vor conține ghidurile

Elevii din ciclul primar vor învăța prin intermediul ghidurilor despre regulile de circulație și de ce trebuie să le respectăm, dar și despre drepturile și obligațiile pietonilor. De asemenea, vor învăța să descifreze indicațiile polițiștilor aflați în intersecție și vor învăța regulile pe care trebuie să le respecte pasagerii într-un mijloc de transport.

Elevii de gimnaziu vor învăța noțiuni de legislație rutieră, cum se circulă în siguranță de acasă până la școală, cum să traverseze strada, dar și ce semnificație au indicatoarele rutiere.

Elevii de liceu vor învăța noțiuni de legislație rutieră, de prim ajutor și vor afla riscurile la care se expun dacă traversează strada uitându-se pe telefonul mobil. Mai mult, aceștia vor învăța regulile pe care trebuie să le respecte atunci când merg cu bicicleta sau trotineta electrică.

„Indiferent de calitatea noastră de pieton, pasager sau conducător de vehicul, toți avem datoria de a cunoaște regulile de circulație și de a-i respecta pe ceilalți participanți la trafic. În aceste condiții, este firesc să ne asigurăm că tinerii și copiii din societatea noastră beneficiază de sprijinul necesar pentru a deveni pietoni, pasageri sau conducători responsabili, care cunosc și respectă regulile de circulație“, a transmis Ministerul Educației, într-un comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Germania a înregistrat primul caz de variola maimuței. Varianta virusului este mai periculoasă
20:21 - Un român a rămas fără mașină și fără o geantă plină de bani, după ce polițiștii au descoperit ce ascundea
20:14 - Vlad Nistor, despre acuzațiile PNL la adresa PSD: Asta ar fi, cred eu, cel mai înfiorător lucru care i s-ar putea întâmpla poporului român (VIDEO)
19:58 - Pensionarii care au primit bani mai mulți din greșeală nu trebuie să îi returneze
19:51 - Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)
19:47 - Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România
19:29 - Gorj: Școală și grădiniță modernizate cu 1 milion de euro, ținute închise. Care este explicația primarului
19:28 - Există sau nu o înțelegere între PSD și AUR? Laurențiu Gîdei: Cred că lucrurile au mers prea departe. Cei doi care au lansat astfel de supoziții sunt niște amatori ai politicii, niște iresponsabili (VIDEO)
19:06 - 100% Schengen, doar în 2025
19:03 - Nicușor Dan a explicat cum se împart banii între PMB și primăriile de sector și de ce are nevoie de o sumă mai mare la Primăria Generală / Răspunsul său, întrebat de un bucureștean dacă „vrea să fie dictator” (VIDEO)