Raport The Guardian: Soldații și polițiștii israelieni informează grupurile de extremă dreapta din Israel care atacă camioanele de ajutor pentru civilii palestinieni din Gaza

Raport The Guardian: Soldații și polițiștii israelieni informează grupurile de extremă dreapta din Israel care atacă camioanele de ajutor pentru civilii palestinieni din Gaza

Membrii individuali ai forțelor de securitate israeliene îi informează pe activiști și coloniști de extremă-dreapta cu privire la locația camioanelor de ajutoare care livrează provizii vitale în Gaza, permițând grupurilor să blocheze și să vandalizeze convoaiele, potrivit mai multor surse.

Coloniștii de extremă dreapta israelieni distrug produsele atât de necesare civililor din Gaza

Grupurile care interceptează proviziile umanitare vitale către Gaza primesc informații despre locația camioanelor de ajutor de la membrii poliției și armatei israeliene, a declarat pentru Guardian un purtător de cuvânt al principalului grup de activiști israelieni din spatele blocadelor.

Afirmația despre faptele membrilor forțelor de securitate este susținută de mesaje de la grupurile interne de chat pe internet analizate de The Guardian, precum și de relatări ale unui număr de martori și activiști pentru drepturile omului.

Cei care blochează vehiculele spun că ajutorul pe care îl transportă este deturnat de Hamas în loc să fie livrat civililor aflați în nevoie, o revendicare respinsă de agențiile de ajutorare.

Rachel Touitou, un purtător de cuvânt al grupului israelian Tzav 9, a declarat că grupul a blocat camioanele în timp ce treceau prin Israel din ianuarie, pe motiv că ajutorul pe care îl transportau ar fi fost „deturnat” de Hamas odată ce a ajuns în Gaza.

Însă mai multe imagini video de săptămâna trecută au arătat convoaie de ajutor blocate și vandalizate de coloniștii israelieni la punctul de control Tarqumiya, la vest de Hebron, în Cisiordania ocupată de Israel.

Incidentul, în care activiștii au aruncat cutii cu provizii pe jos, a stârnit indignare, Casa Albă condamnând atacul drept „comportament complet și total inacceptabil”.

Fotografiile de la fața locului au arătat grămezi de pachete de ajutor deteriorate și urme de orez și făină pe drum. Ulterior, pe rețelele de socializare au circulat fotografii care arată camioanele în flăcări.

Touitou a spus: „Nu Tzav 9 a ars camioanele… aceasta nu a fost acțiunea noastră”, adăugând că alte grupuri au fost responsabile pentru atac.
Coloniștii spun că blochează camioanele de ajutor pentru a opri livrările care ajung la Hamas și acuză guvernul israelian că dă „cadouri” grupării islamiste.

Șoferii de camioane palestinieni care livrau ajutoare în Gaza au descris scene „barbare” după ce vehiculele lor au fost atacate, susținând că soldații israelieni care escortau convoiul nu au intervenit.

Yazid al-Zoubi, 26 de ani, un șofer de camion palestinian care a fost atacat de protestatari săptămâna trecută la punctul de control Tarqumiya, a declarat: „Există o cooperare deplină între coloniști și armată. Suntem șocați și surprinși că armata nu ne-a oferit niciun fel de protecție. Chiar dacă erau prezenți și urmăreau ce se întâmpla. Armata era în slujba coloniștilor”.

Cooperare deplină între grupurile care atacă convoaiele și armata israeliană

Doi soldați de la Comandamentul Frontului Intern al Israelului au refuzat un ordin de evacuare a grupurilor care au blocat camioanele de ajutor în zona Makhash săptămâna trecută, potrivit IDF.

Unul dintre ei a fost condamnat la 20 de zile de închisoare, a informat postul național de televiziune din Israel, Kan.
Aceiași coloniști și activiști de extremă dreapta își anunță adesea membrii în avans cu privire la orele și locațiile în care camioanele de ajutor se îndreaptă spre Gaza, invocând că primesc aceste informații de la poliția și armata israeliană.

Într-un astfel de mesaj văzut de The Guardian, activiștii de extremă dreapta i-au alertat pe membri că vor „primi informații preliminare despre planificarea de mutare a camioanelor, de la soldații și poliția de la punctele de trecere a frontierei”.

Într-un alt mesaj într-un grup WhatsApp pentru coloniști, un membru a scris duminică: „Am primit informații de la un ofițer din IDF că aduc camioanele în fața Ofra [o așezare] în Bitin [un sat palestinian]”.

„Când se primește un apel de urgență despre un convoi de camioane”, spune primul mesaj, „grupul se deschide pentru discuții, iar când se întâmplă acest lucru vă rugăm să trimiteți doar mesaje legate de blocaj, cum ar fi locații, fotografii, informații”.

Și o avocată israeliană pentru drepturile omului a fost atacată și bătută de coloniști, sub privirea soldaților din Israel

Sapir Sluzker Amran, o avocată israeliană pentru drepturile omului care a vizitat săptămâna trecută punctul de control din Tarqumiya pentru a documenta acțiunile coloniștilor și pentru a preveni jefuirea ajutorului, a spus că a fost bătută și pălmuită de un colonist și că forțele de securitate israeliene nu au făcut nimic pentru a opri asaltul.


„Coloniștii aveau arme și cuțite”, a spus Sapir. „I-am rugat pe soldații IDF să-i oprească, deoarece ceea ce făceau era ilegal, dar mi-au cerut să plec.

La un moment dat, în timp ce încercam să împiedic ca un camion de ajutor să fie vandalizat, un colonist m-a pălmuit foarte tare și a plecat. L-am filmat și i-am făcut fotografii.

M-am dus la poliție și le-am spus că am nevoie de ajutorul lor, deoarece voiam să depun plângere împotriva bărbatului. Din nou, mi-au cerut să plec. Forțele israeliene l-au lăsat liber pe bărbatul care m-a atacat.”

Presupusa colaborare dintre armată și coloniști a fost denunțată de ani de zile de palestinieni și de organizațiile pentru drepturile omului. În 2016, caporalul IDF Elad Sela, un rezident al așezării Bat Ayin, care a servit în brigada regională Etzion, a fost condamnat la 45 de luni de închisoare pentru că a transmis informații clasificate activiștilor de extremă dreapta, permițându-le să se sustragă de la arest și să-și continue activitățile.

În octombrie 2022, generalul major Herzi Halevi, care locuia în așezarea Kfar HaOranim din Cisiordania, a fost numit șef de stat major al Israelului, într-o mișcare care a evidențiat relația armatei cu coloniștii.

Poliția israeliană și Cogat, o agenție israeliană a ministerului apărării, au refuzat să comenteze acuzațiile conform cărora membrii forțelor de securitate îi ajută pe cei care blochează livrările de ajutoare.

Duminică, ministrul securității naționale de extremă-dreapta, Itamar Ben-Gvir, a sugerat că guvernul însuși ar trebui să oprească camioanele de ajutor în Gaza în loc să le lase pe mâna grupurilor de activiști.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`