UPDATE: La mai bine de o oră de la publicarea acestui material, pe platforma Transparenţă bugetară au început să apară o parte din rapoarte, unele dintre ele cu erori. (Detalii AICI)
Pe 11 martie, premierul Dacian Cioloş a lansat platforma online Transparenţă bugetară. “Este mai ales, iar mie din acest punct de vedere mi se pare revoluţionar, un proces de transparenţă publică, pentru că acelaşi tip de informaţii pe care îl avea până acum – mai mult sau mai puţin uşor accesibil – administraţia centrală sau Ministerul Finanţelor, începând de acum aceste informaţii devin şi publice. Deci orice cetăţean, orice firmă, orice contribuabil poate să ştie de acum modul cum sunt repartizate şi modul cum se cheltuie fondurile de către o administraţie publică, central sau locală”, declara prim-ministrul tehnocrat la lansare.
La fix o lună de atunci, platforma online este una părăsită: niciun fel de date nu au mai fost urcate în ea pentru luna martie, o mulţime de instituţii au rapoarte pe lunile ianuarie şi februarie urcate în bătaie de joc, foi goale sau niciun fel de detaliere a cheltuielilor, iar o parte de ministere nici până acum nu au catadicsit să-şi compleze datele aici.
În tot acest timp, premierul Dacian Cioloş rămâne acelaşi prompt premier pe Facebook, unde pare a-şi petrece foarte mult timp răspunzând cetăţenilor, lipsind cu desăvârşire atunci când ar trebui să-şi coordoneze oamenii din Guvern pentru a-şi îndeplini o promisiune minimală făcută alegătorilor.
Platforma Transparenţă Bugetară merge greu la doar o lună de la lansare. Ai crede că guvernanţii sunt în permanenţă ocupaţi în a urca aici date noi, care să ateste transparenţa cheltuirii banului public. Dar nici pomeneală. Suntem aproape la jumătatea lunii aprilie şi încă nicio instituţie publică, locală sau centrală, nu a încărcat încă raportul de venituri şi cheltuieli pe luna martie.
REZULTATE CĂUTĂRI INSTITUŢII PUBLICE CENTRALE MARTIE
REZULTATE CĂUTĂRI INSTITUŢII PUBLICE LOCALE (BUCUREŞTI) MARTIE
În ciuda promisiunilor făcute, Dacian Cioloş ţine la secret, spre exemplu, cheltuielile administraţiei prezidenţiale în luna martie, lună când a avut loc controversata vizită în Israel a şefului statului.
RAPORT DE EXECUŢIE BUGETARĂ PREŞEDINŢIE IANUARIE – Cheltuieli deplasări externe: 99.027,48 lei
RAPORT DE EXECUŢIE BUGETARĂ PREŞEDINŢIE FEBRUARIE – Cheltuieli deplasări externe: 953.583,60 lei
RAPORT DE EXECUŢIE BUGETARĂ PREŞEDINŢIE FEBRUARIE – Nu există încă date pe platforma Guvernului
Din păcate, chiar şi companiile care şi-au încărcat rapoartele pe lunile ianuarie şi februarie au făcut acest lucru în bătaie de joc. Raportul Companiei Naţionale de Autostrăzi şu Drumuri Naţionale (CNADNR) este printre cele mai revoltătoare. O foaie goală pe ianuarie şi încă una identică pe februarie, după cum se poate vedea în documentele de mai jos.
RAPORT DE EXECUŢIE BUGETARĂ CNADNR IANUARIE
RAPORT DE EXECUŢIE BUGETARĂ CNADNR FEBRUARIE
De asemenea, nici Societatea Română de Televiziune nu stă mai bine. Iată cum arată rapoartele “detaliate” ale instituţiei pe lunile ianuarie şi februarie.
RAPORT DE EXECUŢIE BUGETARĂ TVR IANUARIE
RAPORT DE EXECUŢIE BUGETARĂ TVR FEBRUARIE
Alte instituţii, cum ar fi Ministerul Apărării Naţionale, nu au urcat pe această platformă niciun raport de activitate, semn că transparenţa bugetară nu e pentru toată lumea.
Acum o lună, un reprezentant al Guvernului României comenta cu mândrie pe Facebook că de acum înainte cheltuielile banului public la principalele instituţii din România sunt transparente. După o lună, această promisiune se dovedeşte a fi o iluzie.
În timp ce premierul Dacian Cioloş îşi petrece neabătut timpul comentând pe Facebook, după cum se poate vedea chiar la o postare de acum câteva zile, promisiunile luate de el acum o lună devin simple minciuni.
B1.ro a atras atenţia încă de acum câteva zile în legătură cu această situaţie (Detalii AICI). Nimeni de la Guvern nu a catadicsit, măcar în al doisprezecelea ceas, să remedieze problema. O platformă lansată cu mare tam-tam acum o lună a ajuns deja o platformă tehnocrată. Adică inutilă.