Cine va fi viitorul președinte al Iranului. Ebrahim Raisi a murit într-un accident aviatic

Cine va fi viitorul președinte al Iranului. Ebrahim Raisi a murit într-un accident aviatic
Sursa foto: Twitter (X) - Orthodox Canonist @OCanonist

Președintele Iranului Ebrahim Raisi a murit, duminică, după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit la granița cu Azerbaidjanul. El va fi înlocuit de către vicepreședintele Mohammad Mokhber până când vor fi organizate alte alegeri prezidențiale.

Vicepreședintele îl va înlocui pe Raisi

Articolul 131 din Constituția Republicii Islamice arată că „în caz de deces, destituire, demisie, absenţă sau boală pe o durată mai mare de două luni a preşedintelui”, „prim-vicepreşedintele îşi asumă atribuţiile preşedintelui”, informează știrileprotv.

Dar, această modificare va trebui să primească aprobarea „Ghidului Suprem”, în condițiile în care ayatollahul Ali Khamenei este cea mai înaltă autoritate a țării.

Constituția Iranului mai prevede ca un Consiliu „format din preşedintele Parlamentului, ministrul justiţiei şi prim-vicepreşedinte să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte într-un termen de maximum 50 de zile”.

Un președinte în Iran este numit pentru o perioadă de patru ani, iar acest mandat se poate reînnoi o singură data consecutiv. Președintele are mai mulți vicepreședinți și îi revine rolul de a numi și conduce Consiliul de miniștri. În Iran nu există funcția de premier.

Cine este Mohammad Mokhber

Astfel, următorul președinte al Iranului va fi Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani. El a fost numit de Raisi în august 2021.

Mohammad Mokhber s-a născut în 1955 la Dezfoul, în provincia Khouzestan. Aici, a ocupat mai multe posturi oficiale.

A fost director de companii și a condus Fundația ordinului Imamului, din 2007. Această fundație avea rolul de a administra proprietățile confiscate în urma Revoluției Islamice din 1979.

Mohammad Mokhber a fost și în vizită în Moscova alături de alți oficiali iranieni. În urma întâlnirii, au căzut la un acord asupra livrării de rachete sol-sol și drone pentru armata rusă.

Oficialul a fost inclus, în 2010, de UE pe lista persoanelor fizice și entități sancționate pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau balistice”, iar după doi ani a fost exlus de pe listă.

Dar, în 2013, Trezoreria SUA a adăugat pe lista entităților sancționate 37 de companii pe care le administra Fundația ordinului Imamului, alături de Setad.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)