Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj în estul României, arată un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj în estul României, arată un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență
Sursa foto simbol: Hepta - Sputnik / Denis Abramov

Rusia desfășoară un război electronic inclusiv în estul României, arată un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, instituție din subordinea Ministerului român al Afacerilor Externe, care operează în sprijinul NATO, UE și al partenerilor internaționali.

Documentul se numește „Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” și a fost publicat pe 10 mai sub coordonarea autorilor Sînziana Iancu și Paul Mândraș, experți cu pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare, informează Digi24.

Raport: Războiul electronic al Rusiei afectează statele NATO, inclusiv România

„Capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse”, spun autorii, „reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS (sistemele globale de navigație prin satelit/Global Navigation Satellite System – n.r) , utilizând tehnici avansate de bruiaj (jamming) și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora”.

Războiul electronic, explică ei, „implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului”.

Acest tip de război „a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”.

Cum ne afectează războiul electronic desfășurat de Rusia

„Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor, generând riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, conducând la coliziuni între nave.

Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro.

Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune.

Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative. De asemenea, astfel de acțiuni pot afecta infrastructura de telecomunicații și pot submina securitatea națională prin culegerea de informații sensibile și inducerea în eroare a sistemelor de apărare”, se mai arată în documentul citat de Digi24.

Autorii raportului dau și câteva exemple, preluând date de pe website-ul GPSJAM, care documentează activitatea de blocare a semnalelor GPS: „Astfel, la data de 03 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigație aeriană sunt cu precădere cele de graniță, în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța. La data de 02 mai 2024, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța sunt “înroșite”. Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții. În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)
20:19 - A început „mica recalculare”. Marius Budăi a anunțat ce adeverinţe se iau în calcul. Ce detaliu important mai trebuie să știe pensionarii
20:07 - De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect