Studiu: Înlocuitorii de carne pe bază de plante, dăunători pentru oameni. Sunt alimente ultraprocesate

Studiu: Înlocuitorii de carne pe bază de plante, dăunători pentru oameni. Sunt alimente ultraprocesate
Sursa foto: Freepik.com

O echipă de oameni de știință din Marea Britanie a publicat o analiză a cercetării privind impactul înlocuitorilor de plante pentru produsele de origine animală asupra sănătății umane și asupra mediului în țările foarte dezvoltate.

Care sunt concluziile studiului

Concluzia a fost că acest „aliment” conține mai puține calorii, mai puține vitamine, mai puține oligoelemente și mai mult zahăr decât carnea, informează FoodFakty

Concluziile cercetării au fost publicate pe site-ul Oxford Academic. Complexitatea afirmațiilor conținute în acesta sugerează că oamenii de știință nu sunt foarte mulțumiți de rezultatele cercetării, dar nu le pot exprima direct.

„În timp ce alimentele integrale PB rămâne opțiunea preferată din motive de sănătate, unele NPBF pot deveni un pas util în sistemul alimentar și procesul de transformare a dietei, funcționând ca o alternativă sănătoasă și prietenoasă cu mediul la ABF dacă sunt selectate cu atenție”, se arată în concluziile, scrie wrp.pl.

Înlocuitorii, catalogați ca mâncare ultraprocesată

NPBF înseamnă „înlocuitori de carne pe bază de plante”, iar abrevierea înseamnă alimente ultraprocesate, adică alimente nesănătoase – așa cum au afirmat înșiși autorii raportului. Este clasificat în același mod de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) . Nimeni nu l-ar promova, dimpotrivă, dacă nu ar fi presupunerea ideologică că „sistemele alimentare și dietele trebuie schimbate pentru a îndeplini obiectivele de mediu și sănătate”.

Este dificil să se recomande consumul de alimente nesănătoase, așa că oamenii de știință sugerează că ar trebui să se lucreze mai mult cu privire la „înlocuitorii de carne pe bază de plante” înainte de a le oferi oamenilor să mănânce.

Reformularea și fortificarea au potențialul de a îmbunătăți și mai mult NPBF ca grup alimentar viabil și eficient, care poate accelera tranziția către o dietă echilibrată și sănătoasă. Cu toate acestea, având în vedere variabilitatea mare a compoziției nutriționale a NPBF-urilor individuale, ar trebui introdusă o promovare largă a acestor produse și ar trebui să se exercite prudență. (…) Cercetările suplimentare privind impactul pe termen scurt și lung ale NPBF asupra sănătății sunt necesare urgent pentru a ajuta la luarea unor decizii informate cu privire la integrarea NPBF ca parte a unei strategii mai ample de zero net și de sănătate, concluzionează cercetătorii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie