Zahărul este unul dintre alimentele indispensabile pentru oameni, însă experții atrag atenția cu privire la problemele grave de sănătate, inclusiv boli cronice precum diabet, boli de inima si obezitate, pe care le poate produce.
Chiar dacă zahărul oferă energie și un plus de gust în alimentație, are consecințe nocive asupra sănătății. Numeroase studii au arătat că zahărul este asocial cu un risc crescut de boli cronice, deoarece determină fluctuații ale nivelului de glucoză în sânge, ceea ce poate provoca probleme metabolice și poate afecta funcționarea corespunzătoare a organelor vitale.
Zahărul poate fi înlocuit cu alte variante mai sănătoase, potrivit medicului Vlad Ciurea, care susține că înlocuirea zahărului cu alternative benefice organismului nu schimbă gustul alimentelor. În plus, variantele sănătoase nu dau dependența de dulciuri pe care o dă zahărul.
Neurologul a sugerat că putem înlocui zahărul cu alernative sănătoase, precum mierea sau stevia.
„Aici este o problemă, Îmi pare foarte rău, dar trebuie să spun adevărul. Zahărul acesta rafinat este un toxic, un drog pentru creier. Mai ales că dă și adicție. Dacă cel mic a dat de prăjituri dulci și lucruri însiropate, pline de zahăruri, foarte greu se lasă de ele. Și foarte greu îl ducem spre lucrurile mai apropiate.
De exemplu, zahărul care este în stevie și care este în fructe, mierea de albine este absolut superbă!
Pledez și pentru ciocolată, ciocolata non însiropată, ciocolata cât mai neagră, cât mai seacă, este foarte bună pentru creier. Acea amărăciune este foarte bună.
Toate acestea sunt elemente care sunt foarte bune pentru creier. Se pot găsi variante în direcția respectivă”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea, pentru Antena 3 CNN.