Patru studente din Cluj au inventat o brățară pentru persoanele cu decificiențe de auz. „Purtătorul poate dansa, simțind muzica, deși nu o aude”

Patru studente din Cluj au inventat o brățară pentru persoanele cu decificiențe de auz. „Purtătorul poate dansa, simțind muzica, deși nu o aude
Sursă foto: Namair- Pixabay

Patru studente la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au inventat o brățară pentru persoanele cu deficiențe de auz, care convertește muzica în vibrații.

Cum funcționează brățara

Brățara Rhythm Touch poate fi folosită activitățile culturale, precum la concerte, festivaluri sau alte evenimente care implică muzică. Aceasta le oferă persoanelor cu deficiențe de auz ocazia să se bucure de ritm, deși ei nu pot să audă acordurile muzicale, potrivit cluj24.ro.

„Brățara se pune pe încheietură, are un microfon care captează sunetele exterioare, apoi sunetul este procesat și trimis la niște motorașe care vibrează în ritmul muzicii. Are un buton de pornire, brățara începe să capteze suntele și vibrează pe ritmul muzicii, iar purtătorul poate dansa, simțind muzica deși nu o aude. Nu contează tipul de muzică”, a declarat Ioana Popa, una dintre inventatoarele dispozitivului.

Invenția a fost inspirată din povestea unei prietene de-ale studentelor

Crearea acestui dispozitiv a fost motivată din povestea unei prietene de-ale studentelor, care deși are deficiențe de auz, iubește muzica.

„Avem o cunoștință care este surdă și căreia îi place să se uite la videoclipuri muzicale. Imită gesturile dansatorilor și am vrut să îi oferim o experiență cât mai autentică a muzicii și de aici a plecat ideea noastră. Va fi clientul nostru numărul unu”, a mai spus Ioana.

Din echipa inventatoarelor mai fac parte alături de Ioana Popa și Mărioara Mihali, Cătălina Rizel și Iulia Bara. Brățara ar putea a fi închiriată la festivaluri sau evenimente muzicale cu 12 euro/zi sau cumpărată, cu 120 de euro.

Invenția a fost prezentată în finala celei de-a șaptea ediții a competiției studențești „Internet of Things Student Challenge”, de la Cluj-Napoca, alături de alte 9 proiecte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:09 - Bărbat transportat la spital după ce a căzut într-un canal tehnologic din București
20:45 - Ludovic Orban: Nu fac parte dintre aceia care să jelească scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă. Este principala goarnă a propagandei rusești și face servicii regimului criminal Putin (VIDEO)
20:23 - Biroul Electoral Central a respins candidatura Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale / Eurodeputata depusese un nou dosar după decizia Curții Constituționale
20:05 - Cristina Neagu este oficial cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor. Victorie dramatică pentru CSM în Polivalentă
19:45 - Mircea Geoană: Pentru asta m-am întors în politică, pentru a aduce o schimbare adevărată în țara mea și în țara noastră
19:38 - Alexandru Muraru: Mihai Tudose demonstrează că nu înțelege nici legislația, nici principiile democratice. Esența jocului PSD este să cenzureze candidații incomozi prin metode putiniste
19:19 - Mașină lovită de tren în județul Buzău. Un bărbat a murit, iar o femeie a fost rănită grav
18:55 - Augustin Zegrean, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Habar n-am ce a încălcat, știu doar că și la BEC sunt cinci judecători de la Curtea Supremă, care au spus că poate să candideze (VIDEO)
18:30 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Persoanele care au un potențial foarte mare în aceste zile (VIDEO)
18:05 - Nicușor Dan: Eu acest zvon l-am auzit de două-trei luni, că Diana Șoșoacă nu o să candideze