Uniunea Europeană interzice difuzarea a patru media care sunt pro-Rusia pe teritoriul său. Ce canale sunt vizate

Uniunea Europeană interzice difuzarea a patru media care sunt pro-Rusia pe teritoriul său. Ce canale sunt vizate
Sursă foto: Pixabay

Uniunea Europeană a decis să ia măsuri împotriva propagandei ruse, interzicând difuzarea a patru media proruse pe teritoriul său.

Hotărârea a fost susținută de toate statele membre

Surse diplomatice de la Bruxelles au raportat că, în unanimitate, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au aprobat sancționarea Vocii Europei, agenției de presă ruse RIA Novosti, precum și a ziarelor ruse Izvestia și Rossiiskaia Gazeta.

Cu toate acestea, media respective și jurnaliștii lor vor putea să continue să opereze în Uniunea Europeană, cu condiția să nu difuzeze producțiile sau articolele lor pe teritoriul UE, conform surselor menționate. De asemenea, s-a subliniat că și alte personalități media ruse au fost sancționate în trecut, potrivit Adevărul.ro.

La începutul acestui an, serviciile de informaţie din Cehia au dezvăluit că au demantelat o reţea finanţată de Moscova, care avea ca scop răspândirea propagandei favorabile Rusiei în Europa, cu un accent asupra Parlamentului European înaintea alegerilor din iunie.

Potrivit unei declarații a serviciilor secrete cehe, „conținutul postului Vocea Europei a fost controlat și finanțat direct de Federația Rusă. Banii de la Moscova au fost, de asemenea, folosiți pentru a plăti anumiți reprezentanți politici pentru a distribui opiniile propagandei ruse… Unul dintre obiective a fost încercarea de a influența alegerile pentru Parlamentul European”.

„Dacă ar fi căzut o singură picătură o singură dată, nu ar fi făcut nicio diferență, dar efectul cumulativ al atâtor picături care cad timp de atâția ani este cel care face gaura în piatră”, a descris expertul în dezinformare P. Kalenský.

Vocea Europei a fost creată în 2016

Înființată în Olanda în 2016 și acuzată în 2018 că promovează interesele Rusiei, Vocea Europei a fost suspendată pentru o perioadă, reapărând ulterior în mai 2023, cu publicarea și difuzarea de opinii pro-Kremlin, după care și-a schimbat brandul și a început să publice pe o altă platformă.

Autoritățile cehe au luat măsuri disciplinare împotriva a doi directori de la Vocea Europei, unul dintre ei fiind oligarhul ucrainean Viktor Medvedchuk, cunoscut ca un apropiat al liderului rus Vladimir Putin.

Parchetul federal belgian a deschis și el o anchetă privind suspiciuni de corupție legate de unii eurodeputați, după descoperirea unei rețele de influență finanțată de Moscova și conectată la Vocea Europei.

Inițial, cele 27 de state membre ale UE au interzis difuzarea în Europa a mai multor medii ruse sau pro-ruse, printre care Russia Today, acuzând Rusia că folosește aceste medii pentru „a-şi răspândi propaganda şi a desfăşura campanii de dezinformare, inclusiv cu privire la agresiunea sa militară împotriva Ucrainei”, potrivit site-ului UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”