Proteinele din sânge ar putea furniza un avertisment timpuriu de cancer „cu mai mult de șapte ani” înainte de îmbolnăvire

Proteinele din sânge ar putea furniza un avertisment timpuriu de cancer „cu mai mult de șapte ani” înainte de îmbolnăvire
Sursa Foto: Pixabay.com

Proteinele din sânge ar putea avertiza oamenii despre cancer cu mai mult de șapte ani înainte de a fi diagnosticat, potrivit cercetărilor. Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au studiat probe de sânge de la peste 44.000 de persoane din Biobankul Regatului Unit, inclusiv peste 4.900 de persoane care au primit ulterior un diagnostic de cancer.

Cercetătorii au descoperit 618 de proteine legate de 19 tipuri de cancer

Ei au comparat proteinele persoanelor care au fost diagnosticate cu cele care nu au fost diagnosticate cu cancer și au identificat 618 proteine ​​legate de 19 tipuri de cancer, inclusiv de colon, plămâni, limfom non-Hodgkin și ficat.

Studiul, finanțat de Cancer Research UK și publicat în Nature Communications, a găsit, de asemenea, 107 proteine ​​asociate cu cancerele diagnosticate la mai bine de șapte ani după ce a fost recoltată proba de sânge a pacientului și 182 de proteine ​​care au fost puternic asociate cu un diagnostic de cancer în decurs de trei ani.

Autorii au concluzionat că unele dintre aceste proteine ​​ar putea fi utilizate pentru a detecta cancerul mult mai devreme și ar putea oferi noi opțiuni de tratament, deși sunt necesare cercetări suplimentare.

Un al doilea studiu legat de date genetice din peste 300.000 de cazuri de cancer a găsit 40 de proteine ​​în sânge care au influențat riscul cuiva de a obține nouă tipuri de cancer. În timp ce modificarea acestor proteine ​​poate crește sau scădea șansele ca cineva să dezvolte cancer, în unele cazuri acest lucru ar putea duce la efecte secundare nedorite, au descoperit autorii.

Cancerele ar putea fi prevenite în viitor

Mark Lawler, catedra de genomica translațională a cancerului și profesor de sănătate digitală la Queen’s University Belfast, a declarat: „Datele sunt impresionante – găsirea dovezilor de cancer înainte ca acesta să se manifeste clinic oferă o fereastră critică de oportunitate de a trata cu o șansă mai mare de succes, sau chiar mai important, să prevină cancerul cu mult înainte ca acesta să apară.

Mai avem multă muncă de făcut, dar un pas important înainte într-o boală care afectează unul din doi dintre cetățenii Marii Britanii în timpul vieții.”

Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a declarat că descoperirile sunt un alt pas către identificarea markerilor de risc crescut de cancer, precum și a celor care ajută la diagnosticarea precoce a cancerului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră