Primul incendiu major din 2024 lovește Canada: Un oraș întreg a fost evacuat, după ce incendiul și-a dublat volumul în doar 24 de ore

Primul incendiu major din 2024 lovește Canada: Un oraș întreg a fost evacuat, după ce incendiul și-a dublat volumul în doar 24 de ore
Primul incendiu major din 2024 lovește Canada: Un oraș întreg evacuat, sursă foto: captură YT

Locuitorii dintr-un oraș din British Columbia au fost îndemnați să plece imediat după ce incendiul aproape și-a dublat volumul în 24 de ore.
Peste 3.000 de persoane din Columbia Britanică au primit ordin de evacuare de către autorități după ce primele incendii majore ale anului au izbucnit în Canada.

Peste 3.000 de oameni au fost evacuați

Locuitorii din micul oraș Fort Nelson, la aproximativ 995 de mile de Vancouver, au fost îndemnați să plece imediat după un incendiu care a început vineri și aproape că și-a dublat dimensiunea în 24 de ore.

Incendiile s-au extins acum la aproximativ 30 de mile pătrate în total, în vestul Canadei, arată Reuters.

Duminică, hărțile serviciului de incendiu din Columbia Britanică au arătat că incendiul e activ la doar câteva mile vest de limitele orașului Fort Nelson. Orașul și Rezervația Indiană Fort Nelson au o populație combinată de aproximativ 3.500 de locuitori.

Municipalitatea Regională Northern Rockies (NRRM) și Prima Națiune Fort Nelson au emis o declarație comună prin care avertizează persoanele care aleg să rămână că „serviciile medicale de urgență nu sunt disponibile, nici alimentele sau alte facilități”.

Imaginile distribuite online de localnici au arătat trombe groase de fum care se ridică spre cer, în unele fotografii, ceața din cauza fumului pare să acopere zone imense.

Anul trecut, Canada a avut parte  de un număr record de incendii

O alertă anterioară, emisă de NRRM sâmbătă pentru zonele Nogah și Patry Creek, sfătuia rezidenții să-și găsească membrii familiei, să împacheteze articolele esențiale, să se pregătească pentru a muta persoanele vulnerabile și animalele de companie și să organizeze transportul și cazarea din timp.

Duminică, primarul municipalității, Rob Fraser, a declarat că majoritatea locuitorilor din și în jurul Fort Nelson au fost evacuați, adăugând că poliția mergea din ușă în ușă pentru a se asigura că toată lumea a plecat, potrivit Associated Press. Autoritățile sanitare au declarat că Spitalul General Fort Nelson a fost evacuat în siguranță și închis până la noi ordine.

Anul trecut, Canada a avut un număr record de incendii care au forțat zeci de mii de oameni să evacueze în Columbia Britanică.
Incendiile au dus, de asemenea, la sufocare, fum dens care se întinde spre sud în părți ale SUA, transformând cerul și făcându-l să preia o culoare portocalie apocaliptică în orașe precum New York și Washington DC.

În acest weekend, autoritățile din Alberta au emis o alertă cu privire la un incendiu de vegetație la 16 mile sud-vest de centrul de nisipuri petrolifere din Fort McMurray, care ar putea afecta vizibilitatea pe autostrăzi în unele zone.

Incendiul a crescut semnificativ în volum, în weekend, devenind mult mai mare decât ceea ce a fost raportat vineri, deși până acum nu a fost dat niciun ordin de evacuare pentru marele oraș petrolier canadian.

În altă parte sâmbătă, vânturile puternice au împins fumul în Alberta, punând orașul Edmonton sub un aviz de calitate a aerului cu niveluri de pericol evaluate la peste 10 sau „risc foarte ridicat”. Meteorologii nu anticipează ploaia și au sfătuit oamenii să rămână în casă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`