INS: Rata natalității scade alarmant în România. Principalele motive pentru care tinerii nu vor să devină părinți

INS: Rata natalității scade alarmant în România. Principalele motive pentru care tinerii nu vor să devină părinți
Sursa foto: Freepik /@freepik

Rata natalității scade alarmant în România, arată ultimul raport al Institutului Național de Statistică. Tinerii sunt descurajați de condițiile sociale sau se tem de responsabilitate și astfel, decid să devină părinți după vârsta de 35 de ani, iar situația nu va începe să se schimbe curând, spun sociologii.

Cifrele INS arată că în martie 2024, s-au născut doar 10.468 de copii, cu 662 mai puțini decât în luna precedentă, marcând cel mai mic număr de nașteri din ultimii 10 ani.

Principalele motive pentru care tinerii români evită să devină părinți

Unul dintre principalele motive ale acestei scăderi este legată de costurile și provocările parentingului. Mulți tineri se simt descurajați de responsabilitățile și cheltuielile asociate creșterii copiilor.

Pe de altă parte, sunt tineri care își doresc copii, dar se confruntă cu alte obstacole. Unii nu au găsit încă partenerul potrivit, iar alții consideră că responsabilitățile lor profesionale îi împiedică să își asume rolul de părinte în prezent, potrivit digi24.ro.

Măsuri guvernamentale de stimulare a natalității

În fața acestei scăderi alarmante, Ministerul Familiei a inițiat programe de stimulare financiară, inclusiv deblocarea unui program de fertilizare in vitro, destinat să sprijine aproximativ 10.000 de cupluri. Aceste inițiative sunt menite să încurajeze și să sprijine familiile care doresc să aibă copii.

Sociologii nu sunt optimiști cu privire la inversarea acestei tendințe. Aceștia observă că scăderea populației, în special în rândul segmentului de vârstă activă, este un fenomen de lungă durată, care va continua să afecteze demografia României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`