Poate că diferența salarială dintre bărbați și femei se va reduce într-o zi și mai multe femei vor fi în funcții de conducere. Cu toate acestea, va fi dificil să schimbi echilibrul vechi de secole în cel mai puternic bastion al inegalității în viața de familie și treburile casnice, scrie Kathimerini.
Un sondaj demografic realizat de cercetătorii demografi ai Institutului de Studii Demografice din Barcelona pe 74.630 de persoane, cupluri cu copii sub 18 ani, în 15 țări europene, respectiv Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Norvegia , Polonia, România, Serbia, Spania, Marea Britani, și care a fost publicat în martie 2024, a arătat că timpul în care femeile din toate aceste țări se ocupă de treburile casnice este în mod covârșitor mai mare decât cel al bărbaților
De fapt, distribuția inegală a treburilor casnice se aplică și în țările din nord, precum Finlanda și Norvegia. Totuși , Italia, Grecia și România sunt țările în care tot ceea ce ține de casă și copii este pur „muncă a femeilor”. Este impresionant, dar chiar și femeile „de carieră” din Grecia, care aduc acasă mult mai mulți bani decât soții lor, ajung să gătească și să spele vase la sfârșitul zilei.
După cum arată datele cercetării, o mamă din Grecia petrece 4,7 ore pe zi gătind, curățând, spălând, plimbând câinele, dar și pentru a aranja programul membrilor familiei ca secretar consecvent în gospodărie. În consecință, un tată va petrece 1/5 din timpul corespunzător, aproape o oră (mai exact 59 de minute) pe zi pentru treburile casnice. Programul de lucru pentru bărbați și femei în Italia și România este similar.
În Belgia, Germania, Estonia, Spania și Franța femeile petrec cu aproximativ 3,6 ore pe zi mai mult timp decât bărbații la treburile casnice. Cu toate acestea, în aceste țări, cifrele arată că bărbații participă și la treburile casnice, deoarece petrec până la 2 ore pe zi pentru acest lucru .
În Norvegia și Finlanda femeile petrec aproximativ 3 ore pe zi spălând, gătind și făcând curățenie, dar și bărbații petrec cel puțin 2 ore acasă. De altfel, este de remarcat că în problema „gestionării” căminului, adică definirea unui program pentru ca sistemul familial să funcționeze, în aceste două țări femeile și bărbații par să aibă o pondere aproximativ egală.