China și Franța cer un armistițiu olimpic în toate conflictele pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice

China și Franța cer un armistițiu olimpic în toate conflictele pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice
Sursa foto: Twitter - Octagon South Africa @OctagonRSA

Emmanuel Macron şi Xi Jinping, președinții Franței și Chinei, au solicitat un armistițiu olimpic în toate conflictele din lume pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris.

Cei doi lideri și-au susținut poziția în cadrul unei declarații de presă comune

Președinții celor două state și-au exprimat dorința în cadrul unei declarații de presă comune, după o înrevedere în care au dezbătut subiecte internaționale și comerciale de interes bilateral.

„Considerăm că un armistiţiu olimpic în toate teatrele de război poate fi o ocazie pentru elaborarea unor soluţii durabile cu respectarea deplină a dreptului internaţional”, a explicat Emmanuel Macron.

China și-a luat angajamentul de a nu furniza arme Rusiei

Cei doi președinți au discutat despre conflictul ruso-ucrainean. În cadrul dezbaterilor, Emmanuel Macron a apreciat angajamentul pe care China și l-a luat privind sprijinul față de Rusia în acest război, potrivit Știrile ProTv.

„Noi respectăm legăturile vechi care unesc China şi Rusia”, a susţinut preşedintele francez. „Având în vedere această istorie complexă, noi primim favorabil angajamentul autorităţilor chineze de a se abţine să vândă orice arme, orice fel de ajutor Moscovei şi să controleze strict exporturile bunurilor cu dublă utilizare”, respectiv bunuri care pot fi folosite atât în scop civil cât şi militar, a adăugat Macron.

Președintele Xi Jinping a explicat că Beijingul se preocupă de găsirea unei soluţii menite să încheie acest conflict. Mai mult, președintele Chinei a cerut negocieri de pace între cele două state aflate în conflict.

„Ne opunem folosirii crizei ucrainene pentru a arunca responsabilitatea asupra altora, pentru a murdări o ţară terţă şi a declanşa un nou Război Rece”, a subliniat preşedintele Xi Jinping, făcând referire la criticile ţărilor occidentale asupra relaţiilor apropiate dintre China şi Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital