Fiscul va analiza documentele ajunse publice în ceea ce a devenit cunoscut drept scandalul Panama Papers. Pentru acest lucru va fi înființată chiar o divizie specială.
Potrivit unui mesaj postat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) aceștia vor face un departament special pentru urmărirea românilor care au legătură cu Panama Papers, dar și pentru analizarea tranzacțiilor fiscale ale acestora.
ANAF, divizie specială pentru românii din scandalul Panama Papers
#DIRECT_ONE_gdyr6q#
Iată mesajul complet al Agenției Naționale de Administrare Fiscală:
ANAF a inițiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicațiilor fiscale ale informațiilor publicate prin proiectul de investigație jurnalistică “PanamaPapers”.
Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice, și corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deținute, participații în firme, tranzacții interne sau internaționale.
În activitatea acestui grup de lucru vor fi implicați inspectori antifraudă, inspectori fiscali și inspectori specializați în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informațiilor fiscale și executări silite.
Potrivit lui Paul Radu de la RISE Project, peste 100 de nume din România sunt implicate în acest scandal. Frank Timiș, Corneliu Iacobov, Borcea și Vîntu sunt câteva dintre aceste nume (Detalii AICI)
Scurgerile masive de informații cu privire la paradisul fiscal prin care mai mulți lideri mondiali își spălau banii au zguduit o lume întreagă. "Panama Papers" arată cum șefi de stat, dar și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, precum și rețele criminale fac parte din lista de beneficiari reali a mai mult de 214.000 de societăți offshore care au fost înregistrate în 21 de paradisuri fiscale. Aceste companii funcționau prin intermediul firmei de avocatură Mossack Fonesca.
Printre cei care aveau legături cu aceste paradisuri fiscale se enumeră apropiați ai lui Vladimir Putin (Detalii AICI), premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson (care a plecat în timpul unui interviu în care a fost întrebat de firma sa, Wintris >> Detalii AICI), fostul premier din Moldova, Ion Sturza (Detalii AICI), dar și fotbalistul Lionel Messi sau fostul șef al UEFA, Michel Platini (Detalii AICI).