Mii de credincioși au participat la slujba de Înviere de la bisericile din țară. Românii s-au rugat pentru pace în lume

Mii de credincioși au participat la slujba de Înviere de la bisericile din țară. Românii s-au rugat pentru pace în lume
Mii de credincioși au participat la slujba de Înviere de la bsericile din țară. Românii s-au rugat pentru pace în lume și sănătate, sursă foto: captură YT

Sute de oameni au venit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujba de Înviere de la Patriarhia Română, condusă de Preafericitul Daniel, care, la miezul nopții, a împărțit Lumina Sfântă, adusă mai devreme de preoții români cu avionul, de la Ierusalim.

Credincioşii s-au rugat pentru pace şi sănătate

În contextul proclamării anului 2024 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, Patriarhul BOR aminteşte că „Biserica noastră încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinţei, atât prin lucrarea ei liturgică, duhovnicească şi pastorală (mai ales Sfântul Maslu), cât şi prin lucrarea ei social-filantropică şi social-medicală (centre medicale, cabinete şi caravane medicale).


„Inclusiv printr-o cultură medicală a populaţiei, prin care oamenii sunt sfătuiţi să preţuiască mai mult darul sănătăţii, evitând bolile, şi să fie recunoscători faţă de persoanele care îi ajută să se vindece, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-şi pot plăti consultaţiile sau medicamentel”, a explicat Patriarhul.

În inima Moldovei, la Iaşi, curtea Catedralei Mitropolitane a fost neîncăpătoare pentru mulţimea care a venit să se roage, iar în Mureş, după ce au înconjurat biserica, enoriaşii au primit sfintele Paşti. Credincioşii s-au rugat pentru sănătate şi pace în lume.

În inima Moldovei, la Iaşi, curtea Catedralei Mitropolitane a fost neîncăpătoare pentru mulţimea care a venit să se roage, sursă foto: Facebook

La Constanţa, lumina sfântă a fost adusă pe mare de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi împărţită sutelor de credincioşi, iar mai apoi a pornit în procesiune pe faleza cazinoului cu un sobor de preoţi până în parcul Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

La Iași, un sobor de preoți a ținut slujba la Mitropolie împreună cu Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Catedrala Moldovei şi Bucovinei din Iaşi adună în fiecare an cel mai mare număr de credincioşi din tot judeţul la slujba din noaptea de Înviere, însă în faţa miilor de oameni care ajung aici până şi esplanada din faţa bisericii devin neîncăpătoare.

La Dâmbovicioara, în Argeș, preoții au așezat pe masa în curtea bisericii Sfânta Evanghelie şi fiecare credincios venit la slujba de Înviere a putut să se închine. Înainte de a intra în biserică, slujitorii au bătut la ușile închise ale lăcașului de cult, ca la mormântul Domnului.

Sute de credincioşi s-au adunat şi la Târgu Mureș, la Catedrala „Înălțarea Domnului”, unde au luat sfintele paşti, iar mai apoi au înconjurat biserica alături de cei trei preoți.

Peste o mie de credincioşi au primit Lumina Învierii în Muzeul Astra din Sibiu. Slujba a avut loc la o biserica din lemn. Localnicii şi turiştii au primit Paşti în căni de lut realizate de meşteri populari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`