Ce beneficii are năutul pentru sănătate. Cinci motive pentru a-l consuma frecvent

Ce beneficii are năutul pentru sănătate. Cinci motive pentru a-l consuma frecvent
Sursă foto: Pixabay

Năutul este o leguminoasă gustoasă, care poate fi adaptată ușor în multe feluri de mâncare. Este o sursă excelentă de proteine vegetale și poate reduce riscul de afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Ce nutrienți conține năutul

Năutul se evidențiază prin conținutul său bogat de aminoacizi esențiali și acizi grași esențiali, precum acidul linoleic și acidul oleic, potrivit G4Food.

În plus, năutul este o sursă excelentă de vitamine esențiale, cum ar fi folații, cunoscuți pentru rolul lor vital în întărirea sistemului imunitar. De asemenea, este bogat în riboflavină, niacină și tiamină, vitamine esențiale pentru metabolismul adecvat al carbohidraților, proteinelor și grăsimilor.

5 motive pentru a mânca năut

Năutul aduce multiple beneficii sănătății, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate. Consumul frecvent de năut poate contribui la reducerea riscului de fragilitate osoasă asociată osteoporozei. Acest lucru se datorează conținutului său bogat de calciu, magneziu și vitamina B6, care favorizează asimilarea calciului și întărirea sănătății scheletului.

Năutul poate fi util în menținerea unei stări de spirit pozitive și în combaterea stărilor de tristețe sau melancolie. Aportul de triptofan, un aminoacid esențial și precursor al serotoninei, împreună cu acizii grași esențiali și mineralele precum magneziul, zincul și cuprul, poate contribui la echilibrul emoțional și la reducerea riscului de tulburări afective.

Consumul de năut poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară, contribuind la menținerea unui nivel optim de magneziu în organism. Acest mineral ajută la contracararea efectelor negative ale sodiului și poate reduce riscul apariției afecțiunilor cardiace.

Năutul este o sursă excelentă de energie, furnizând carbohidrați complecși, proteine vegetale și grăsimi sănătoase. De asemenea, vitaminele din complexul B, cum ar fi vitamina B1 și B2, contribuie la metabolismul energetic și la creșterea rezistenței fizice.

Mineralele și oligoelementele din năut, cum ar fi seleniul, manganul, cuprul și zincul, pot susține funcțiile cognitive și pot contribui la îmbunătățirea concentrării și a memoriei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)