Rusia și Republica Moldova se gândesc din nou la cooperare: Ministrul de Externe, Andrei Galbur, a fost primit la Moscova de omologul său Sergei Lavrov (VIDEO)

Rusia și Republica Moldova se gândesc din nou la cooperare: Ministrul de Externe, Andrei Galbur, a fost primit la Moscova de omologul său Sergei Lavrov (VIDEO)

Miniştrii de externe ai Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse s-au întâlnit luni la Moscova. Este prima întâlnire oficială după o lungă perioadă de tensiuni și neînțelegeri la nivel bilateral între cele două state.

Sergei Lavrov și Andrei Galbur au discutat despre dezvoltarea cooperării între cele două țări și despre disponibilitatea de a găsi împreună soluții la chestiunile acumulate, în baza acordului de prietenie și cooperare din 2001.

Lavrov a repetat că, din perspectiva Moscovei, una din cauzele deteriorării relațiilor comerciale moldo-ruse a fost semnarea de către Moldova în 2014 a acordului de asociere la Uniunea Europeană, scrie vybor.md

După o perioadă de tensiuni și neînțelegeri, Rusia și Republica Moldova se gândesc din nou la cooperare: Ministrul de Externe Andrei Galbur a fost primit la Moscova de omologul său Sergei Lavrov

#DIRECT_ONE_wq68x1#

Totodată, Lavrov a spus că anul acesta s-ar putea reuni, după o pauză îndelungată, comisia interguvernamentală pentru cooperare moldo-rusă și speră să fie extins pe următorii trei ani și programul de cooperare în domeniul cultural și umanitar.

„Am fost asigurați, fapt pentru care suntem recunoscători, de intențiile și disponibilitatea conducerii Republicii Moldova de a continua să sprijine limba rusă în țara lor”, a spus oficialul rus.

Problema transnistreană a fost și ea dezbătută la această întâlnire. Lavrov a spus că Rusia și-ar dori ca Chișinăul și Tiraspolul să-și depășească neîncrederea reciprocă și să se treacă la etapa unei reglementări cuprinzătoare și viabile a conflictului.

Vizita oficialului moldovean în capitala Rusiei are loc după ce la sfârșitul săptămânii trecute ambasadorul rus la Chișinău FaritMuhametşin a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în legătură cu apariția unor informații privind desfășurarea în Zona de securitate a unor acțiuni de recrutare a locuitorilor din Republica Moldova în Forțele Armate ruse. Tot atunci, diplomația moldovenească a reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

La rândul său, Andrei Galbur a declarat că Rusia rămâne un partener tradițional pentru Moldova și a interesul Chișinăului pentru eliminarea barierelor comerciale existente.

“Deși în dialogul dintre cele două țări s-a înregistrat o anumită pauză, țin să menționez cu satisfacție că în ultimele săptămâni am reușit să intensificăm contactele la nivelul conducerii ministerelor afacerilor externe și ministerelor economiei. Unul dintre obiectivele principale ale actualei vizite este de a da un nou impuls relațiilor bilaterale.

În ceea ce privește domeniul comercial-economic, Federația Rusă este pentru noi unul dintre partenerii noștri tradiționali și noi am confirmat interesul reciproc în depășirea dificultăților existente. Noi suntem interesați în reluarea exportului în deplină măsură a producției agricole moldovenești pe piața rusă. În acest context, am salutat înțelegerile convenite cu privire la desfășurarea deja în luna mai curent, a întîlnirii copreședinților Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică. Sperăm, de asemenea, că dialogul la nivel de experți va contribui la clarificarea și, eventual, eliminarea acelor preocupări, care au determinat partea rusă să impună restricții asupra accesului mărfurilor moldovenești”, a declarat oficialul moldovean, conform unui comunicat al Guvernului de la Chișinău.

Totodată, Andrei Galbur a repetat poziția invariabilă a Chișinăului privind nevoia retragerii trupelor ruse din Moldova ca și a reluării necondiționate a negocierilor în chestiunea transnistreană. În ce privește implicarea actorilor globali în evoluțiile din regiune, Andrei Galbur a ținut să spună:

„Moldova nu trebuie să fie un teren de confruntări geopolitice, ci dimpotrivă, cred că Moldova poate deveni o platformă de cooperare. Pentru noi este important ca alegerea noastră suverană în favoarea vectorului dezvoltării europene și modernizare a țării să fie respectat de toți actorii internaționali. Asta ne va permite, din partea noastră, să dezvoltăm o cooperare constructivă cu toți partenerii noștri”, a mai declarat ministrul moldovean de externe la conferința de presă susținută la Moscova.

Cei doi oficiali au hotărât să mențină un dialog permanent referitor la relațiile lor cu Uniunea Europeană și cu NATO, iar în acest sens a și fost semnat un plan de consultări bilaterale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`