Gala Premiilor Gopo 2024. Câștigătorii ediției 18 a celui mai important eveniment care premiază filmele românești: 10 statuete pentru filmul „Libertate” al lui Tudor Giurgiu

Gala Premiilor Gopo 2024. Câștigătorii ediției 18 a celui mai important eveniment care premiază filmele românești: 10 statuete pentru filmul „Libertate” al lui Tudor Giurgiu
Sursă foto: Facebook Premiile Gopo

Filmul „Libertate”, produs de Oana Bujgoi Giurgiu şi Tudor Giurgiu, a fost ales Cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2024, care recompensează realizările cinematografiei din România și care a avut loc luni, 29 aprilie, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

„Libertate” a fost desemnat Cel mai bun lungmetraj, cu 10 statuete în total

Premiul pentru cel mai bun sunet le-a revenit lui Tamas Syekely şi Andre Rigaut pentru filmul „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu.
Cel mai bun film de scurtmetraj a fost ales „Acolo unde bărcile nu ajung”, regia Vlad Buzăianu.

Premiul RSC pentru imagine i-a revenit lui Alex Sterian pentru „Libertate”. iar Petya Simeonova şi Domnica Bodogan au câştigat premiul Gopo pentru cea mai bună coafură şi machiaj în filmul „Libertate”, potrivit Libertatea.

surs foto: Facebook

Cel mai bun film european dintre cele distribuite în România în 2023 a fost desemnat „Anatomia unei prăbuşiri”, de Justine Triet.
Votanţii au preferat cea mai bună muzică originală a lui Marius Leftărache pentru filmul „Boss”. Este al treilea premiu Gopo câştigat de compozitor, după 14 nominalizări.

Reka Lemhenyi a câştigat trofeul Gopo pentru montajul filmului „Libertate”.

Tânără speranţă a fost desemnat Niko Becker pentru rolul Dumitru din filmul „Spre Nord”. Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost aleasă Maria Popistaşu pentru rolul din „Taximetrişti”.

Actorul Iulian Postelnicu a câștigat a patra statuetă

La categoria masculină, premiul i-a revenit lui Iulian Postelnicu pentru rolul Lt. Col. Dragoman din „Libertate”. Este a patra statuetă câştigată de actorul aflat la a şasea nominalizare.

Premiul pentru cel mai bun film de debut, acordat peliculei „Spre Nord” de Mihai Mincan și Ioana Lascăr, a fost înmânat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. „Sunt şi eu un cinefil amator. Dar cel mai mult apreciez munca dumneavoastră în campania electorală. Am avut de zis trei fraze şi mi-a luat toată ziua”, a glumit edilul.

La „Cele mai bune costume”, Viorica Petrovici a fost premiată pentru filmul „Libertate”.

Filmul „Miami Bici 2”, în regia lui Jesus del Cerro, cu 569.000 de spectatori în săli, a fost recompensat cu Premiul Publicului.

Rodica Mandache a fost omagiată de Marius Manole. Marea actriţă a primit Premiul pentru întreaga carieră.

Cel mai bun film documentar a fost acordat filmului „Între Revoluţii” de Vlad Petri. „Astăzi, asistăm la o catastrofă umanitară în Orientul Mijlociu. În Gaza, peste 30.000 de oameni au murit. Cred că e important să nu rămânem indiferenţi. Stop genocidului din Gaza!”, a spus regizorul pe scena de la TNB.

sursă foto: Facebook

Cea mai bună actriţă într-un rol principal  – Ilinca Manolache

Statuetele Gopo pentru Cel mai bun scenariu au fost înmânate de Adrian Văncică şi Diana Gheorghian pentru două filme. Statuete Gopo au primit, cu egalitate de voturi, Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu („Libertate”) şi lui Radu Jude („Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”).
George Chiper-Lillemark a primit Gopo pentru Cea mai bună imagine a filmului „Spre Nord” de Mihai Mincan.

Vali Ighigheanu a primit statueta Gopo pentru decorurile realizate la filmul „Libertate”. Premiul Special al galei Gopo i-a revenit lui Adrian Ştefănescu, cascador, profesionist cu o carieră de 52 de ani în cinematografie.

Cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost aleasă de votanţi Ilinca Manolache pentru rolul Angela Răducanu din filmul „Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii” de Radu Jude. „Libertate”, produs de Oana Bujgoi Giurgiu şi Tudor Giurgiu, a fost ales Cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo.

sursă foto: Facebook

Alex Calangiu a câştigat prima statuetă Gopo din carieră, pe care a dedicat-o fiicei sale. El a fost desemnat Cel mai bun actor într-un rol principal, cu rolul Viorel Stănese din „Libertate”.

Eva Kiss, din Danemarca, a cântat la gala Premiilor Gopo „Libertate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`