România, țara cu cele mai mult păduri virgine din Europa. Senatul a adoptat Codul silvic

România, țara cu cele mai mult păduri virgine din Europa. Senatul a adoptat Codul silvic
Sursa foto: Freepik

Un proiect de lege privind Codul silvic inițiat de Guvern prin care se prevede că transportul unei mase lemnoase, mai mari de 5 metri cubi, fără acte legale, va conduce la confiscarea mijlocului de transport a fost adoptat de Senat, luni, 29 aprilie, scrie Agerpres.

De asemenea, personalul silvic nu va mai putea desfășura activități economice în acest domeniu până la rudele de gradul doi.

Codul silvic, adoptat de Senat. Noile prevederi ale acestuia

„Putem spune, azi, că avem cele mai multe păduri virgine din Europa. Munţii noştri încă ascund păduri unde încă nu a călcat picior de om. (…) Avem 10.000 de companii în ţară care activează în industria lemnului. Această industrie a depăşit 3,5% din PIB-ul României (…) Să nu uităm nici de cele 3,5 milioane de gospodării care nu ar supravieţui peste iarnă, fără lemn de foc. Iată câte perspective avem: cea a conservării celor mai frumoase păduri din Europa, cea a economiei la care sectorul forestier contribuie semnificativ şi cea a vieţii în care trebuie să avem grijă de populaţia pentru care lemnul de foc este vital. Toate aceste perspective găsesc răspunsuri armonizate în noul Cod silvic”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, luni.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 87 de voturi „pentru”, unul împotrivă și trei abțineri.

Mircea Fechet a subliniat și faptul că unul dintre jaloanele importante ale PNRR este Codul silvic.

Proiectul privind Codul silvic va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`