Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a declarat că statul ar trebui să fie mai cumpătat în folosirea banului public deoarece faptul că deficitul tot crește, deși și impozitele au fost majorate, demonstrează că cheltuielile sunt mult prea mari.
Fostul secretar de stat a susținut că toate impozitele cresc, dar crește și deficitul, și atunci „poate că nu putem plăti cât pot ei risipi. Atunci poate că ar trebui pusă un pic de frână pe cheltuieli”.
Biriș a mai afirmat că a identificat 107 legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență de modificare a Codului fiscal în 7 ani și jumătate, adică mai mult de una pe lună.
„Cifra face referire la data de 31 martie 2023, dar o vom actualiza. Astea au introdus 554 de modificări fără a lua în considerare impozitele și taxele locale, care probabil mai adaugă 100. Mai avem modificări consistente care, estimarea mea este că au mai adus 100 de modificări: adică 4 legi și ordonanțe, inclusiv 3 impozite noi”, a mai afirmat Gabriel Biriș, potrivit HotNews.
Iar dacă mai adăugăm și modificările la Codul de procedură fiscală, „pe care le estimez pe la 60-70 plus ce însemnă modificări care nu sunt în zona de procedură, precum AMEF, RO e-Transport, e-Factura ajungem la aproape 200 de modificări de legislație fiscală”.
Amintim că, potrivit unui raport al DG Ecfin, structură a Comisiei Europene, România a înregistrat la finalul anului trecut un deficit bugetar de 6,3% din PIB. În schimb, Guvernul a raportat 5,68% din PIB.
Pentru anul acesta, Comisia Europeană estimează un deficit de peste 6,5% din PIB pentru România, în timp ce Consiliul Fiscal îl prognozează la circa 6,4% din PIB.
Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, deficitul a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni din 2024, reprezentând 1,67% din PIB. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, deficitul era de 17,04 miliarde lei, adică 1,07% din PIB.
De precizat că România e singura țară din UE în procedură de deficit excesiv.