Curiozități despre Muntele Olimp

Curiozități despre Muntele Olimp
Sursa foto canva.com

Muntele Olimp este cel mai înalt din Grecia. Vârful de top este Mytikas (Nasul), care ajunge la o altitudine maximă de 2.917 metri. Primii oameni care au ajuns pe Mytikas sunt doi elvețieni, pe 2 august 1913, ajutați de ghidul local Christos Kakalos.

În prezent, Muntele Olimp reprezintă o atracție majoră pentru cei pasionați de drumeții montane. Conform estimărilor făcute de autoritățile din Grecia, peste 10.000 de oameni urcă în fiecare an pe Muntele Olimp. Din cauza dificultății traseului către Mytikas, cei mai mulți oameni ajung pe vârful Skolio, la o altitudine de 2.904 metri.

Muntele Olimp este localizat în provincia greacă Thessalia, la granița cu Macedonia de Nord, aproape de Marea Egee. Distanța față de cel mai apropiat oraș către care există zboruri din România, Salonic, este de aproximativ 100 de kilometri. Cei mai mulți turiști care merg să facă drumeții pe Muntele Olimp se cazează în Litochoro, supranumit și „Orașul Zeilor”.

La poalele muntelui se află Riviera Olimpului. Aici se află câteva stațiuni populare printre turiștii români, cum ar fi Nei Pori, Olympic Beach și Platamonas.

Muntele face parte din Parcul Național Olimp, înființat în 1938. Având în vedere importanța istorică și culturală pe care o are, muntele a fost recunoscut ca Rezervație a Biosferei de către UNESCO în anul 1981. Parcul Muntelui Olimp are o suprafață de aproximativ 120 de kilometri pătrați, 52 de vârfuri și un patrimoniu floristic și faunistic impresionant.

Muntele Olimp are un rol important în mitologia greacă

Muntele Olimp mai este cunoscut și pentru rolul semnificativ pe care îl are în mitologia greacă. Acesta era considerat „muntele sacru al zeilor”, adică un teritoriu inaccesibil ființelor umane muritoare. Aici se aflau Zeus, Afrodita, Apollo, Artemis, Ares, Atena, Demetra, Hera, Hefaistos, Hermes, Hestia și Poseidon. Conform legendei, Zeus ar fi trimis fulgere de pe cele mai înalte vârfuri de pe Olimp. În același timp, zeii luau chip uman în unele momente și mergeau printre pământeni.

Muntele Olimp este prezentat în opere celebre cum ar fi Iliada lui Homer. Aici se preciza faptul că Olimpul era deasupra tuturor munților, însă nu era vorba despre Rai. Muntele Olimp este prezent în numeroase filme și jocuri. Unul dintre cele mai noi filme este Percy Jackson and the Olympians (2023), în timp ce un clasic este Clash of the Titans (1981), care a beneficiat și de un remake.

Mai mult, Muntele Olimp este prezent și în jocuri video încă de la începuturile industriei de gaming. Un exemplu elocvent este The Battle of Olympus, lansat în 1988 pentru Nintendo. În actualitate, Muntele Olimp este un simbol important și în numeroase sloturi online. De exemplu, în secțiunea NetBet pacanele găsim peste 15 jocuri despre Muntele Olimp. Cele mai populare titluri sunt Olympus Evolution (Gaming 1), Olympus Hades Megaways (ISoftBet), Olympus Glory (Amusnet) și Rise of Olympus (Play’n GO).

Ce să vizitezi pe Muntele Olimp

În cazul în care te tentează o vacanță în zonă, pe Muntele Olimp ori în vecinătate, vei găsi numeroase opțiuni. Cea mai bună perioadă pentru a face drumeții este vara, în special în lunile iulie și august. Aici se află însă trasee lungi, recomandate în special celor cu o pregătire aparte.

Litochoro este cel mai bun punct de pornire și este amplasat între Muntele Olimp și Golful Thermaic. Aici se combină perfect briza mării și aerul proaspăt de munte. Iar cel mai popular traseu montan din zonă este Litochoro – Prionia, care are o lungime totală de 17 kilometri. Destinația este Spilios Agapitos, aflat la o altitudine de 2.060 metri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții