Dosarul Mineriadei: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, la Parchetul General / Justiția română n-a reușit în 34 de ani să facă dreptate victimelor celei mai sângeroase intervenții a minerilor (VIDEO)

Dosarul Mineriadei: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, la Parchetul General / Justiția română n-a reușit în 34 de ani să facă dreptate victimelor celei mai sângeroase intervenții a minerilor (VIDEO)
Inquam Photos / George Calin

Petre Roman, Gelul Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au fost citați să se prezinte, joi dimineață, la sediul Parchetului General pentru a fi audiați în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Potrivit surselor B1 TV, Ion Iliescu, președintele României la vremea respectivă, va fi audiat vineri la domiciliu.

UPDATE: La audieri a ajuns și omul de afaceri și de televiziune Adrian Sârbu, informează Libertatea. El are calitatea de inculpat, după ce anchetatorii au strâns mărturii că, în timpul demonstrațiilor din 1990, acesta ar fi cerut ca Piața Universității să fie aruncată în aer. Acum, procurorii îi vor aduce oficial la cunoștință acuzațiile.

UPDATE: Fostul director SRI Virgil Măgureanu a ajuns și el la sediul Parchetului General pentru a fi audiat.

UPDATE: Fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu a ajuns și el la Parchetul General pentru audieri, informează B1 TV. Nici el, nici Petre Roman nu au dorit să răspundă întrebărilor reporterilor.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Petre Roman a ajuns la Parchetul General în jurul orei 08.25. Protestatarul Marian Moroșanu, zis „Ceaușescu“, l-a „întâmpinat” pe Roman la Parchet, spunându-i: „criminalule, criminalule!”.

Iohannis a semnat cererile pentru urmăririle penale în dosarul Mineriadei

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, premier la vremea respectivă, și a lui Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Procurorul general Alex Florenţa îi ceruse lui Iohannis aviz și pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu, dar numele acestuia nu a fost menționat în cererea semnată de actualul șef de stat. Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii în 1990.

Dosarul Mineriadei, tergiversat de zeci de ani

Potrivit datelor oficiale, în perioada 13-15 iunie 1990, cel puțin patru persoane au fost ucise de mineri și peste 1.000 au fost rănite. Minerii, conduși de Miron Cozma, fuseseră chemați în Capitală și i-au bătut pe manifestanții care protestau pașnic în Piața Universității împotriva regimului Iliescu.

La 34 de ani de atunci, justiția română n-a catadicsit să le facă dreptate victimelor.

Un dosar a fost trimis în instanță abia după 27 de ani, în 2017, și atunci la cererea expresă a CEDO. În decembrie 2020, însă, Curtea Supremă a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar și refacerea anchetei de la zero.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`