Furtunile din iarnă și lărgirea plajelor au schimbat relieful subacvatic din Marea Neagră și au creat zone periculoase pe litoral.
Specialiștii de la Institutul de Cercetare Marină din Constanța avertizează că la mal s-au format gropi adânci chiar și de 2 metri, astfel că înotul este foarte periculos, conform știrileprotv.
Inginerii de mediu se ocupă de perierea gropilor, iar salvamarii spun că până la deschiderea sezonului estival se vor monta balize unde sunt acele porțiuni cu risc.
Scanfandrii au făcut verificări pe fundul mării în dreptul Portului Tomis și a plajei Modern din Constanța. Această zonă este una în care marea poate fi foarte periculoasă, fiind o zonă adâncă.
„Imediat după intrare poate să ajungă până la 2 metri, 2 metri și jumătate la câțiva metri de la intrarea în apă, în unele zone după furtună. În foarte mulți ani de acum încolo. Se va ajunge la o pantă de echilibru, aici nu știm exact în câți ani, dar nu va fi în viitorul foarte apropiat”, a spus Florin Timofte, cercetător INCDM.
Astfel, nimeni nu poate face nimic pentru a atenua acest fenomen, ci natura trebuie lăsată să își facă treaba.
Datele arată că cele mai periculoase zone sunt în nordul stațiunii Mamaia și Constanța. Turiștii vor trebui să fie foarte precauți și să nu înote în zonele cu risc de înec. Salvamarii vor monta balize unde adâncime apei va depăși un metro și jumătate.
La deschiderea sezonului estival vor fi 35 de salvamari în Mamaia, când vor monta balizele și foișoarele. Numărul lor va ajunge și la 100 de la 1 iunie.