Cunoscută sub numele de „floarea gândului”, panseluța și-a câștigat acest nume din cuvântul francez „pensée”, care înseamnă „gând”, în limbajul floral victorian, semnificația fiind asociată romantismului.
Francezii credeau că panseluțele au puterea de a-i face pe cei îndrăgostiți să-și îndrepte mereu gândurile către persoana iubită, fiind considerate un simbol al dragostei romantice.
Britanicii au adoptat și ei această denumire, considerând panseluțele ca fiind simbolul iubirii și romantismului în epoca victoriană. Totodată, credeau că aceste flori au capacitatea de a face îndrăgostiții să devină lipsiți de vlagă, fiind preocupați tot timpul de persoana iubită.
De asemenea, în cultura engleză, panseluțele primite de la un admirator de către o tânără fată semnificau „mă gândesc la dragostea noastră interzisă”.
Istoria panseluței își are rădăcinile în secolul al XIX-lea, când fiica unui lord englez, Lady Mary Elizabeth Bennet, a început să colecționeze și să cultive diferite varietăți de Viola tricolor pe moșia tatălui său, în Walton-upon-Thames, Surrey, potrivit Canal33.ro. Cu ajutorul grădinarului său, William Richardson, au fost realizate încrucișări între diverse soiuri, rezultând panseluțele pe care le cunoaștem astăzi.