Voyager-1 a reușit să transmită din nou date care pot fi citite, din spațiu, de la o distanță de peste 24 de miliarde de kilometri

Voyager-1 a reușit să transmită din nou date care pot fi citite, din spațiu, de la o distanță de peste 24 de miliarde de kilometri

Agenția spațială americană declară că sonda sa Voyager-1 trimite din nou informații utilizabile înapoi pe Pământ, după luni de zile în care datele transmise n-au putu fi citite.

Sonda Voyager-1 a fost lansată de pe Pământ în 1977

Nava spațială NASA, în vârstă de 46 de ani, este cel mai îndepărtat obiect al umanității. O defecțiune a computerului a oprit-o să returneze date care pot fi citite în noiembrie, dar inginerii au remediat acum acest lucru, potrivit BBC.

Pentru moment, Voyager trimite înapoi numai date despre sistemele sale de bord, dar lucrările ulterioare ar trebui să readucă online instrumentele științifice.

Voyager-1 se află la mai mult de 24 de miliarde de km distanță, atât de departe, încât mesajele sale radio ajung abia după 22,5 ore până la noi.

Voyager-1 a fost lansat de pe Pământ în 1977 într-un tur al planetelor exterioare, dar apoi a continuat să meargă mai departe.
S-a deplasat dincolo de bula de gaz emisă de Soare – un domeniu cunoscut sub numele de heliosferă – în 2012, iar acum este încorporată în spațiul interstelar, care conține gazul, praful și câmpurile magnetice de la alte stele.

Voyager 1 și Voyager 2 călătoresc spre centrul galaxiei noastre

Obiectivul principal al perechii Voyager 1 și Voyager 2 a fost să cerceteze planetele Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – o sarcină pe care au finalizat-o în 1989.

Au fost apoi îndreptate către spațiul profund, în direcția generală a centrului galaxiei noastre.
Puterea lor provine de la generatoarele termoelectrice cu radioizotopi (RTG), care convertesc căldura din plutoniul în descompunere în electricitate. Procesul de degradare continuă înseamnă că generatoarele produc ceva mai puțină energie în fiecare an.

Cât timp mai pot continua cele două stații Voyagers este incert, dar până acum inginerii au găsit întotdeauna diverse strategii pentru a realiza câțiva ani în plus de operațiuni.

Chiar dacă ambele călătoresc cu peste 15 km pe secundă, nu s-ar apropia de o altă stea timp de zeci de mii de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:37 - Copil, în stare gravă la spital, după ce a suferit un atac cardio-respirator. Băiatul era în excursie, la un parc acvatic din Oradea
18:33 - Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia după căderea regimului / Ofițerii din serviciile secrete de la damasc fac dezvăluiri incendiare
18:21 - Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Începând cu aceeaşi dată …”
18:11 - Ministerul Apărării avertizează asupra unei campanii masive de manipulări și dezinformări care circulă în spațiul public
17:49 - AEP a trimis mai multe probe Parchetului General, care arată banii băgați în campania electorală a lui Călin Georgescu: „Atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero” (VIDEO)
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei
17:02 - Crimă în Sectorul 5 al Capitalei. Mama agresorului a sunat la 112 pentru a anunța fapta
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)