Cât de benefic este laptele de soia? Ce ne recomandă specialiștii

Cât de benefic este laptele de soia? Ce ne recomandă specialiștii
Foto: Pixabay

În ultimii zece ani, piața laptelui vegetal s-a diversificat enorm, oferind consumatorilor o gamă largă de opțiuni, de la lapte de soia și migdale la lapte de ovăz, cocos, orez, mazăre și chiar banane, potrivit USA Today.

Din ce în ce mai multe persoane consumă lapte vegetal

Un analist din domeniul alimentelor și băuturilor a observat o creștere semnificativă a vânzărilor de lapte pe bază de plante. Acesta a estimat că laptele de plante va reprezenta aproape 30% din totalul vânzărilor de lapte până la sfârșitul anului 2026, conform unui raport New York Times.

Mulți se orientează către laptele vegetal din motive precum alergiile sau intoleranțele alimentare, în timp ce alții îl aleg pentru impactul mai redus asupra mediului înconjurător. Față de producția de lapte de vacă, procesul de fabricare a laptelui vegetal necesită mai puține resurse și generează mai puține emisii de gaze cu efect de seră.

Beneficiile laptelui de soia

Nutriționistul Jamie Nadeau afirmă că cea mai sănătoasă alternativă la lapte este laptele de soia, deoarece este echivalent din punct de vedere nutrițional cu laptele de vacă. Laptele este o importantă sursă de substanțe nutritive esențiale, precum proteinele, calciul sau vitamina D.

O cană de lapte conține în medie 8 grame de proteine, în timp ce laptele de soia furnizează puțin peste 6 grame pe cană. În general, laptele de ovăz conține doar 3 grame pe cană, laptele de migdale puțin peste 1 gram, iar laptele de cocos conține chiar mai puțin.

Acest tip de lapte este benefic pentru sănătate, deoarece soia reprezintă o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nostru nu îi poate produce singur, potrivit G4Media.

Pe lângă proteine, soia este bogată în vitaminele B, fibre, potasiu și magneziu. De asemenea, studiile au arătat că consumul de soia poate avea un efect „modest, dar relevant din punct de vedere clinic” în reducerea nivelului de colesterol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)
19:20 - Când va naște Cristina Cioran și în ce relație e cu tatăl copilului: „Comunicăm doar prin terți. Avem niște oameni prin care luăm legătura”