Un nou sistem anti-dronă din America a ajuns în România. În ce scop se va utiliza?

Un nou sistem anti-dronă din America a ajuns în România. În ce scop se va utiliza?
Sursa foto: Freepik.com

Soldații din Divizia Aeropurtată 101 a armatei SUA au realizat un exercițiu cu trageri reale la Capu Midia, România, folosind sistemul anti-dronă M-LIDS (Mobile-Low, Slow, Small-Unmanned Aircraft Integrated Defeat System – Sistemul integrat mobil contra aeronavelor joase/lente/mici, fără pilot).

Componența și capacitățile sistemului M-LIDS

Acest sistem, fabricat de diverse companii din industria de apărare a SUA, inclusiv Raytheon, SRC și Northrop Grumman, este capabil să detecteze și să distrugă dronele obișnuite care ar putea fi folosite pentru supraveghere sau atacuri împotriva forțelor partenere.

„La finalul exercițiului, soldații au informat ofițerii americani și români cu privire la specificațiile și eficacitatea echipamentului. Ofițeri din cadrul Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre Române au urmărit exercițiul de trageri, familiarizându-se cu echipamentul utilizat. Exercițiul reprezintă un reper important, nu numai în relația strategică dintre SUA și România, dar și pentru postura României de descurajare în regiunea volatilă a Mării Negre”, a transmis Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Sistemul M-LIDS este compus dintr-un sistem de război electronic împotriva dronelor, un sistem de comandă și control, o cameră în infraroșu, senzori de identificare a direcției și un radar multi-misiune AN/TPQ-50. De asemenea, este echipat cu un tun de 30 mm XM914 și este montat pe un șasiu rezistent la mine și ambuscade, care are la bază platforma Oshkosh Joint Light Tactical Vehicle.

Până în prezent, M-LIDS au fost observate în afara SUA doar în Kuweit, iar Pentagonul are planuri de a comanda un total de 45 de astfel de sisteme, pentru a sprijini cinci divizii, conform Adevărul.ro.

Zilele trecute, mai multe drone au fost identificate în apropierea Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu“

Recent, serviciul de pază de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a raportat prezența în aer, în apropierea Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu“, a unui sistem aerian fără pilot (dronă). Ulterior, au fost detectate încă două astfel de sisteme.

„Dronele au fost observate prin mijloace electronice, optice şi vizuale. Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menţinere a siguranţei în spaţiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situaţie. De asemenea, au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar şi vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 0.30“, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)