Miniștrii de externe din Uniunea Europeană se vor întâlni luni la Luxemburg pentru a dezbate consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei și extinderea sancțiunilor împotriva Iranului, informează Reuters.
În cadrul întâlnirii de luni, miniștrii vor discuta și despre războiul din Sudan, însă discuțiile se vor concentra pe conflictele din regiunile estice și sudice ale Uniunii Europene, dar și din Orientul Mijlociu.
Statele membre UE sunt presate de intensificarea atacurilor aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene, să furnizeze mai multe mai multe sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi sistemele Patriots.
La sfârșitul săptămânii trecute, Kievul și aliații săi europeni au primit un sprijin semnificativ din partea Camerei Reprezentanților din SUA, care a aprobat un pachet financiar de peste 60 miliarde de dolari pentru a face față conflictului din Ucraina.
Atât șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, cât și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au îndemnat țările europene să își intensifice propriile eforturi pentru a furniza arme Ucrainei, în special sisteme de apărare antiaeriană.
După o videoconferință a miniștrilor apărării din cadrul NATO cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Stoltenberg a precizat că „NATO a identificat capacităţile existente în cadrul alianţei şi există sisteme care pot fi puse la dispoziţia Ucrainei”. „În plus faţă de Patriots, există şi alte arme pe care aliaţii le pot furniza, inclusiv (sistemul francez) SAMP/T”
Până în acest moment, Germania este singura țară membră a UE care a anunțat că va trimite un sistem Patriot suplimentar ca răspuns la cererile Ucrainei.
După atacurile cu rachete și drone ale Teheranului asupra Israelului, miniștrii vor căuta să ajungă la un consens cu privire la extinderea sancțiunilor împotriva Iranului.
Uniunea Europeană are deja în vigoare mai multe programe de sancțiuni împotriva Iranului, pentru proliferarea armelor de distrugere în masă, încălcarea drepturilor omului și furnizarea de drone către Rusia.
Mai multe state membre UE au solicitat extinderea sancțiunilor, pentru a include rachetele şi transferurile către forţele iraniene indirecte din Orientul Mijlociu.
De asemenea, există presiuni din partea unor state pentru ca UE să găsească modalități de a desemna Gardienii Revoluției din Iran drept organizație teroristă. Cu toate acestea, oficialii indică faptul că încă nu au găsit un temei juridic pentru o astfel de decizie și nu sunt siguri că toate statele membre UE ar fi de acord cu acest demers.