ANPC pierde două procese cu băncile și câștigă unul în scandalul ratelor la credite

ANPC pierde două procese cu băncile și câștigă unul în scandalul ratelor la credite
Sursa foto: Pixabay

Instanțele românești au luat primele decizii în procesele declanșate după ce ANPC a decis, în mai 2023, să amendeze 19 bănci pentru practici comerciale incorecte sau înșelătoare la adresa clienților persoane fizice.

Primele decizii în cazul proceselor dintre ANPC și bănci

Băncile au obținut decizii favorabile, pe fond, în două dintre litigiile deschise împotriva Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, după ce au fost amendate cu argumentul că solicită clienților rambursarea creditelor în rate egale. Într-un alt dosar, instanța a dat dreptate ANPC, potrivit Profit.ro.

ANPC a anunțat în februarie că a avut câștig de cauză într-o contestație depusă de ProCredit Bank, tranșată în primă instanță de Judecătoria Sectorului 1.

Pe de altă parte, judecătorii au admis anterior contestația First Bank în ceea ce privește amenda aplicată în 2023. Ulterior, Judecătoria Sectorului 3 a admis și contestația Libra Bank în aceeași speță.

ANPC a cerut băncilor mai multe contracte de credit, cu graficele de rambursare aferente, inclusiv contracte de credit în cazul cărora s-a făcut o rambursare anticipată.

Pe lege, First Bank și celelalte bănci au fost sancționate pentru încălcarea art. 6 alin. 1 lit. b din Legea nr. 363/2007, care prevede următoarele: „O practică comercială este considerată ca fiind acțiune înșelătoare dacă aceasta conține informații false sau, în orice situație, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informațiile sunt, în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe dintre următoarele elemente: (…) b) principalele caracteristici ale produsului, cum ar fi: disponibilitatea, avantajele, riscurile, fabricarea, compoziția, accesoriile, asistența acordată după vânzare și instrumentarea reclamațiilor, modul și data fabricației sau prestării, livrarea, capacitatea de a corespunde scopului, utilizarea, cantitatea, specificațiile, originea geografică sau comercială, rezultatele care se pot obține din utilizarea sa, rezultatele și caracteristicile esențiale ale testelor sau controalelor efectuate asupra produsului”.

ANPC susține că „echitabil pentru consumator este ca anuitatea constantă să fie formată din rata creditului descrescătoare și dobânda crescătoare sau ca principalul să fie achitat de către consumator în rate egale pe întreaga perioadă de creditare”.

Cel puțin în cazul contestației First Bank, instanța n-a mai judecat dacă există temei pentru sancțiune pentru că aceasta a acceptat argumentul băncii că sancțiunea a fost aplicată dincolo de termenul legal de 6 luni de la săvârșirea presupusei contravenții.

Din cauză că procesul-verbal de contravenție a fost emis după termenul de prescriere, instanța nici nu mai cercetează celelalte cauze de nulitate invocate de către bancă sau de temeinicie a actului sancționator, astfel că anulează contravenția și sancțiunea de 50.000 de lei și decide că ANPC trebuie să plătească și cheltuieli de judecată. ANPC a atacat cu apel decizia, care se va judeca la Curtea de Apel București.

ANPC a adus același argumente practic în plângerea contravențională depusă de ProCredit Bank, cu o cotă de piață de sub 0,4% la finele lui 2022. Banca arată, potrivit motivării analizate de Profit.ro, că are doar 64 de contracte de credit încheiate cu consumatorii, o parte dintre ei fiind angajați ai băncii, dintre care doar 10 contracte de credit imobiliar.

În acest caz, un alt judecător consideră că sancțiunea ANPC este întemeiată. Judecătorul vede o „disproporție mare între cuantumul dobânzii și cuantumul debitului principal”, potrivit motivării deciziei din 9 februarie.

Judecătoria a respins plângerea contravențională a ProCredit Bank. Banca a făcut însă apel, care se va judeca la Curtea de Apel București.

Celelalte litigii ale celor 16 bănci amendate sunt pe rolul instanțelor și așteaptă primele decizii de fond. Unele dosare au fost amânate deja pentru la toamnă, după vacanța judecătorească. Băncile sancționate sunt Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank, Exim Banca Românească, Alpha Bank, OTP Bank, Garanti Bank, Libra Bank, Vista Bank, First Bank, Intesa SanPaolo, Patria Bank, Credit Europe Bank, ProCredit Bank și Techventures Bank.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)
21:11 - Crin Antonescu: O chestiune chiar urgentă e stabilirea datei alegerilor. Nu e normal să prelungim un provizorat nu foarte simpatic multor oameni (VIDEO)