Prețurile petrolului și aurului au crescut imediat ce SUA a confirmat că Israelul a atacat Iranul

Prețurile petrolului și aurului au crescut imediat ce SUA a confirmat că Israelul a atacat Iranul

Prețurile globale ale petrolului și aurului au crescut, în timp ce acțiunile au scăzut după ce oficialii americani au declarat că o rachetă israeliană a lovit Iranul, anunță BBC.

Iranul este al șaptelea mare producător de petrol din lume

Vineri, în Asia, țițeiul Brent s-a tranzacționat cu aproximativ 2,5% mai mult, la aproape 90 de dolari pe baril, în timp ce aurul s-a apropiat de cel mai mare record de peste 2.400 de dolari uncia.

Indicii bursieri de referință din Japonia, Hong Kong și Coreea de Sud au scăzut, de asemenea, după anunțul SUA. Investitorii au urmărit cu atenție reacția Israelului la atacul Iranului cu drone și rachete asupra țării de weekendul trecut.

Ei sunt îngrijorați de faptul că o agravare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea perturba aprovizionarea cu petrol.
Fluctuațiile prețului petrolului pot provoca efecte în întreaga lume, deoarece țările depind în mare măsură de marfă, care este folosită pentru a produce combustibili precum benzina și motorina.

Prețurile la combustibil și la energie au fost un factor major în spatele costului mai ridicat al vieții la nivel mondial în ultimii doi ani.
Aurul este adesea văzut ca o investiție sigură în momente de incertitudine.

Tensiunile crescute din Orientul Mijlociu au afectat deja transportul prin Strâmtoarea Hormuz, între Oman și Iran.
Aceasta este o rută de transport maritim crucială, deoarece aproximativ 20% din totalul aprovizionării cu petrol a lumii trece pe acolo.

Membrii cartelului producătorilor de petrol OPEC – Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak – trimit cea mai mare parte a petrolului pe care îl exportă prin strâmtoare.

Iranul este al șaptelea cel mai mare producător de petrol din lume, potrivit Administrației SUA pentru Informații Energetice, și al treilea ca mărime dintre statele din OPEC.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`