Studiu InfoClima: 4 milioane de persoane expuse în România la poluarea fonică produsă de traficul rutier pe timpul zilei. Poate avea efecte grave asupra sănătății

Studiu InfoClima: 4 milioane de persoane expuse în România la poluarea fonică produsă de traficul rutier pe timpul zilei. Poate avea efecte grave asupra sănătății
Foto simbol: Pixabay

Expunerea la nivelul ridicat de zgomot produs de traficul rutier din România poate avea efecte grave asupra sănătății, avertizează InfoClima într-un studiu despre efectele poluării fonice asupra calității vieții.

Zgomotele puternice ne afectează calitatea vieții, avertizează InfoClima

Expunerea poate avea efecte grave asupra sănătății.

„În România aproape 4 milioane de persoane sunt expuse la un nivel ridicat de zgomot produs de traficul rutier în timpul zilei, aproape 3 milioane se confruntă cu un nivel ridicat de zgomot produs de traficul rutier în timpul nopții. Din păcate această expunere poate avea efecte grave asupra sănătății, cum ar fi cele asupra inimii și a sistemului circulator cauzate de efecte fiziologice și emoționale pe termen lung, precum și de o reducere a calității somnului”, afirmă InfoClima.

În orașe, principalele surse de poluare fonică din transport sunt mașinile, trenurile și avioanele.

InfoClima susține că „România stă cel mai prost din Europa când vine vorba de poluarea fonică industrială”.

Activitățile umane produc și ele un impact fonic puternic.

„Aproape orice acțiune a societății moderne produce poluare fonica, începând cu tunderea gazonului, udatul florilor, spălatul mașinii, chiar și tot ce înseamnă acțiuni pentru a crea confort – compresoare pentru AC, centrale pentru încălzire, aspiratoare”, notează InfoClima.

Organizația avertizează că poluăm fonic și prin activități de divertisment, cum ar fi concertele și festivalurile, și prin folosirea aparaturii de uz caznic, dar și prin activități reacreative, cum ar fi plimbările cu jet-ski-urile.

Chiar și evenimentele sportive sunt asociate cu poluarea fonică, având în vedere că „stadioanele și arenele sportive pot emite zgomote puternice în timpul meciurilor și evenimentelor sportive, perturbând comunitățile din jur”.

Poluarea fonică poate avea efecte grave asupra sănătății

InfoClima menționează că, potrivit estimărilor, expunerea pe termen lung la zgomotul ambiental provoacă 12.000 de decese premature și contribuie la 48.000 de cazuri noi de boli cardiace ischemice pe an pe teritoriul european. Peste 22 milioane de persoane suferă de un nivel ridicat de stres cronic, în timp ce 6,5 milioane de persoane suferă de tulburări de somn cronice ridicate.

„Zgomotul din mediul înconjurător – cel rutier, feroviar, al aeronavelor și al industriei – se numără printre principalele riscuri de mediu pentru sănătate. Cele mai grave efecte ale zgomotului asupra sănătății, cum ar fi cele asupra inimii și a sistemului circulator, care pot duce la mortalitate prematură, se presupune că sunt declanșate de efecte fiziologice și emoționale pe termen lung, precum și de o reducere a calității somnului”, se mai arată în studiul InfoClima.

Potrivit InfoClima, alte efecte ale zgomotelor puternice se referă la iritare, tulburarea somnului, boli cronice și dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`