Vaticanul își instalează pavilionul oficial pentru Bienala de la Veneția la închisoarea pentru femei. Papa și-a anunțat deja vizita

Vaticanul își instalează pavilionul oficial pentru Bienala de la Veneția la închisoarea pentru femei. Papa și-a anunțat deja vizita
Sursa Foto: Hepta.ro

Inițial mănăstire care datează din secolul al XIII-lea și odinioară centru reformator pentru prostituate, închisoarea pentru femei Giudecca, amplasată pe o insulă din laguna venețiană, va îndeplini în această vară un rol cu totul diferit: va fi pavilion oficial pentru Vatican la Bienala de la Veneția din acest an.

Unul dintre participanți, artistul Maurizio Cattelan este cunoscut pentru o sculptură care îl înfățișează pe Papa Paul al II-lea doborât de un meteorit

Papa Francisc urmează să participe pe 28 aprilie – prima vizită pontificală la Bienală de la înființarea acesteia în 1895. În închisoarea pentru femei, el va vedea o lucrare a lui Maurizio Cattelan, care a creat o sculptură hiperreală în 1999, care îl înfățișează pe Papa Paul al II-lea doborât de un meteorit.

Pentru această expoziție însă, artistul de origine italiană contribuie cu o lucrare care va fi expusă pe fațada capelei închisorii. Făcând referire la pictura lui Andrea Mantegna Lamentation Over the Dead Christ, este o fotografie la scară mare a propriilor sale picioare murdare și prăfuite.

Primele tururi în închisoare, care au putut fi rezervate de public, au fost conduse de trei deținute, îmbrăcate în uniforme bleumarin și alb pe care le-au proiectat și produs în atelierele închisorii. Ele sunt prezentate doar cu prenumele lor – Silvia, Emanuela și Paola.

Pavilionul a fost comandat de cardinalul José Tolentino de Mendonça, care conduce dicasterul pentru cultură și educație al Vaticanului. Cocuratorii Bruno Racine și Chiara Parisi au preluat pavilionul Vatican „pe baza unei încrederi perfecte din partea cardinalului, care este el însuși un poet renumit”, a spus Racine, fost director al Bibliotecii Naționale a Franței. „Înțelege psihologia unui artist și dorința de autonomie și de a nu fi supus influenței ideilor din exterior.”

Întrebată dacă este romano-catolică, una dintre artiștii implicați în proiect, coregrafa franceză de hip-hop Bintou Dembélé, a râs. „Religia mea este strada”, a spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`