Ștefan Etveș, după anunțul CFR Călători: Există o lipsă acută de mecanici. Tot ce înseamnă această regională de cale ferată din Transilvania începe „să taie” din trenuri (VIDEO)

Ștefan Etveș, după anunțul CFR Călători: Există o lipsă acută de mecanici. Tot ce înseamnă această regională de cale ferată din Transilvania începe „să taie” din trenuri (VIDEO)
Sursa Foto: CFR Călători / Facebook

Nu mai puțin de 14 trenuri de pe regionala Brașov vor fi anulate în weekend din cauza lipsei de mecanici. Măsura se va aplica din 27 aprilie. Decizia aparține conucerii CFR Călători și vine ca urmare a crizei de mecanici, a relatat Dan Gabor, marți dimineață, la Știrile B1 TV.

Ștefan Etveș, pe B1 TV: Există o lipsă acută de mecanici

Situația a fost comentată de Ștefan Etveș, realizatorul emisiunii „Drumurile noastre”.

„În primul rând, într-adevăr, nu mai există mecanici. CFR Călători, operatorii feroviari de călători sau de marfă din România duc o lipsă acută de mecanici, dar efectul a tot ce înseamnă restrângere de activitate, neplata acestor ore suplimentare pentru mecanici, pentru personalul de pe calea ferată își spune cuvântul”, a declarat Ștefan Etveș.

„Odată cu restrângerea activității, nemaifiind bani pentru plata acestor ore suplimentare, evident că CFR Călători sau alți operatori își restrâng activitatea și «taie» din trenuri, cum spunem noi, de cele mai multe ori. Acest efect va avea consecințe negative legat de tot ce înseamnă călători, pentru că vorbim de trenuri în zona Brașov, Mediaș, Sighișoara, Teiuș, Sibiu, Târgu Mureș, deci tot ce înseamnă această regională de cale ferată din Transilvania începe «să taie» din aceste trenuri”, a continuat jurnalistul.

Ștefan Etveș: Situația subvenției, o altă problemă foarte gravă

„O altă problemă foarte gravă este și acea subvenție pe care statul român, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Finanțe, o acordă operatorilor feroviari de călători din România (…), pentru că în contextul în care ai undeva la 70% din compensația, subvenția din 2023, în 2024, vorbim de +/- un miliard de lei, în contextul în care necesarul ar fi de două miliarde de lei pentru a funcționa în parametri transportul de călători pe liniile ferate, în contextul actual, ușor-ușor vedem efectele acestor «legi»”, a adăugat Ștefan Etveș.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`