Este puţin probabil ca atacul fără precedent al Iranului cu rachete şi drone împotriva Israelului să declanşeze sancţiuni semnificative asupra exporturilor de petrol ale acestei ţări din partea administraţiei Biden, din cauza îngrijorărilor legate de creşterea preţului petrolului şi de enervarea principalului cumpărător, China, au declarat o serie de analişti.
La scurt timp după ce Teheranul şi-a lansat atacul în weekend, ca răzbunare pentru presupusul atac al Israelului de 1 aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, liderii republicani din Camera Reprezentanţilor l-au acuzat pe preşedintele Joe Biden că nu a reuşit să aplice măsurile existente şi au spus că vor prelua săptămâna aceasta o serie de proiecte de lege pentru a înăspri sancţiunile împotriva Iranului.
Vorbind duminică la Fox News, reprezentantul Steve Scalise, republicanul nr. 2 al Camerei, a declarat că administraţia a făcut ca Iranului să-i fie mai ușor să-şi vândă petrolul, generând venituri care au fost folosite pentru ”a finanţa activităţi teroriste”.
Presiunea politică de a pedepsi Iranul creează o problemă spinoasă pentru administraţie: cum să descurajăm astfel de atacuri în viitor fără escaladarea tensiunilor regionale, creşterea preţului petrolului sau antagonizarea Chinei, cel mai mare cumpărător de petrol iranian.
Luni seara, Camera Reprezentanţilor a adoptat cu o majoritate covârşitoare un proiect de lege numit Legea privind sancţiunile energetice Iran-China, care ar extinde sancţiunile împotriva Iranului, solicitând rapoarte anuale pentru a determina dacă instituţiile financiare chineze au participat la tranzacţii cu petrol iranian.
Legislaţia ar interzice instituţiilor financiare din SUA să aibă conturi pentru orice entitate chineză care se angajează în aceste tranzacţii.
Proiectul de lege se confruntă cu un viitor incert în Senat, care este controlat de colegii democraţi ai lui Biden, care se tem să crească preţul petrolului.
Mai mulţi analişti regionali au spus că se îndoiesc că Biden va lua măsuri semnificative pentru a intensifica aplicarea sancţiunilor americane existente pentru a sufoca exporturile de ţiţei ale Iranului, sângele vital al economiei sale.
Administraţia Biden a încercat să reprime evitarea acestor măsuri cu sancţiuni împotriva companiilor din China, Emiratele Arabe Unite şi din alte părţi.
În ciuda acestor eforturi, se estimează că exporturile de petrol ale Iranului au atins 1,6 milioane până la 1,8 milioane de barili pe zi, fără condensat, un petrol foarte uşor. Cantitatea este aproape de cele 2 milioane de barili pe zi pe care Iranul le-a exportat înainte de sancţiuni, a spus Modell.
Posibilul efect asupra preţurilor benzinei este unul dintre motivele pentru care Biden ar putea să nu acţioneze puternic pentru a reduce exporturile de petrol ale Iranului.