„Războiul hibrid” submarin amenință siguranța unui miliard de oameni, avertizează un comandant NATO

„Războiul hibrid” submarin amenință siguranța unui miliard de oameni, avertizează un comandant NATO
„Războiul hibrid” submarin amenință siguranța unui miliard de oameni, avertizează un comandant NATO, sursă foto: captură YT

Siguranța unui miliard de oameni din Europa și America de Nord este amenințată de încercările Rusiei de a viza vulnerabilitățile extinse ale infrastructurii subacvatice, inclusiv parcurile eoliene, conductele și cablurile de alimentare, a avertizat un comandant NATO.

Mediul militar subacvatic s-a schimbat enorm

Didier Maleterre, comandantul adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO (Marcom), a declarat că rețeaua de cabluri și conducte subacvatice de care depind puterea și comunicațiile Europei nu a fost construită pentru a rezista „războiului hibrid” purtat de Moscova și alți adversari NATO.

„Știm că rușii au dezvoltat o mulțime de lupte hibride sub mări pentru a perturba economia europeană, prin cabluri, cabluri de internet, conducte. Toată economia noastră subacvatică este amenințată”, a spus el.

„Și, pentru a fi foarte clar, știm ce au dezvoltat rușii în ceea ce privește submarinele nucleare pentru a opera sub mări. Deci nu suntem naivi și noi [țările NATO] lucrăm împreună”.

Maleterre, care a spus că el însuși a petrecut „mai mult de 1.000 de zile sub mare”, a spus că mediul s-a schimbat dramatic de când o mare parte din infrastructura actuală a fost dezvoltată pentru prima dată de sectorul privat, lăsând-o extrem de vulnerabilă.

Companiile private care au construit rețelele de cabluri și conducte nu sunt pregătite pentru un eventual atac

„Ei nu știau că un astfel de război hibrid se va dezvolta atât de rapid. Peste 90% din [internet] se află sub mări. Toate legăturile noastre dintre SUA, Canada și Europa se transmit pe sub apă, așa că există o mulțime de vulnerabilități.”

În ciuda rolului din ce în ce mai mare al energiei eoliene offshore pentru a îndeplini obiectivele climatice, infrastructura are încă „vulnerabilitatea sistemului”, a spus el.

Numărul eolienelor offshore va trebui să crească cu 25% până în 2050 pentru a îndeplini obiectivele UE privind capacitatea de energie eoliană, potrivit asociației industriale WindEurope, în timp ce administrația Biden dorește să implementeze 30.000 de megawați de energie eoliană offshore de-a lungul coastelor SUA până în 2030.

La un moment dat, Maleterre a spus că Marcom avea „peste 100 de nave, submarine nucleare și submarine convenționale” care patrulează, inclusiv în Arctica, Marea Neagră, Atlantic, Marea Baltică și Marea Mediterană.

„Este o preocupare foarte importantă, deoarece este o problemă de securitate pentru aproape 1 miliard de civili din națiunea NATO. Trebuie să fim protejați și bine aprovizionați de infrastructurile noastre vitale submarine.”

Dar chiar și cu o prezență semnificativă, NATO nu poate să păzească fiecare piesă a infrastructurii submarine, a spus el, cu responsabilitatea principală a națiunilor de a-și proteja propria infrastructură.

„Știm că există o mulțime de vulnerabilități… Când avem instalații offshore, în primul rând responsabilitățile sunt în mâinile statelor”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)