În România, în 2022, 17,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani aveau studii superioare, puțin peste 60% aveau studii medii, iar aproape 22% nu aveau nici măcar studii liceale.
Datele disponibile arată că nivelul de educație variază considerabil în Europa. Aproape o treime dintre persoanele cu vârste între 25 și 74 de ani din Uniunea Europeană au o diplomă de învățământ superior, dar acest procent diferă în funcție de țară.
Eurostat clasifică nivelurile educaționale în scăzut, mediu și înalt, iar în 2022, 31,8% dintre persoanele cu vârste între 25 și 74 de ani din UE aveau un nivel de educație superior, anunță Adevărul.
Însă, doar 17,4% dintre români aveau studii superioare în 2022, potrivit Eurostat. Irlanda are în schimb aproape jumătate din populație cu studii superioare.
Nivelurile educaționale sunt definite ca fiind scăzute (mai puțin de liceu), medii (liceu) sau înalte (studii universitare).
În țările nordice și baltice, procentul absolvenților de învățământ superior a fost peste media UE. Suedia și Norvegia au avut peste 45% absolvenți de învățământ superior, iar în Letonia procentul a fost de 44%. Alte țări din regiune au avut, de asemenea, procente mai mari decât media UE în ceea ce privește absolvenții de învățământ superior.
Pe de altă parte, după România, Italia a înregistrat cea mai mică pondere a absolvenților de învățământ superior, cu doar 18,5%. Germania a avut, de asemenea, un procent ușor sub media UE, de 31,5%.
În cele 35 de țări europene cu date disponibile, femeile în vârstă de 25-34 de ani au avut o proporție mai mare de absolvenți de învățământ superior decât bărbații.
În 2022, media femeilor cu studii superioare a fost de 47,6%, comparativ cu 36,5% pentru bărbați. Diferența de gen a fost mai accentuată în țările nordice și baltice, cu excepția Finlandei, unde Islanda, Slovenia și Slovacia au avut cele mai mari discrepanțe.
În contrast, Turcia, Elveția și Germania au înregistrat cel mai mic decalaj între sexe, indicând proporții apropiate de absolvenți de învățământ superior pentru femei și bărbați.
În țara noastră, 28,4% dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani aveau studii universitare, în timp ce doar 21% dintre bărbații din această grupă de vârstă aveau studii superioare.