Tatăl unei victime din Colectiv: Ne-ați furat suficient 25 de ani, gata, lăsați-ne să trăim! Plus, celebra replică a lui Raed Arafat: "S-a greşit, care-i problema?" (VIDEO)

Tatăl unei victime din Colectiv: Ne-ați furat suficient 25 de ani, gata, lăsați-ne să trăim! Plus, celebra replică a lui Raed Arafat: "S-a greşit, care-i problema?" (VIDEO)

Peste 100 de rude ale victimelor incendiului din clubul Colectiv au fondat Asociația Colectiv GTG 3010. Câțiva reprezentanți ai acestora au fost prezenți duminică, în cadrul unei conferințe de presă, unde au vorbit pentru prima dată, după cinci luni, despre tragedia de pe 30 octombrie.

Jurnaliștii Cătălin Tolontan și Mirela Neag au prezentat, într-un articol postat pe tolo.ro, principalele declarații ale rudelor victimelor din Colectiv.

”Sunt trași la față, vulnerabili, împuținați în durerea lor, cu atât de multe povești pe care atât de puțini pot să le ducă mai departe. Sunt tați, mame, frați. Sunt tineri care au reușit să iasă mai repede din clubul incendiat. Ei, oamenii care privesc pierduți, undeva către centrul lumii care tocmai le-a fost luată. Ei, înșirații de azi, sunt cei care au crezut „săptămâni în șir tot ce ne-au spus autoritățile” și sunt cei pe care, într-un mod interesant, cineva sau ceva îi blochează pentru a doua oară”, se arată în textul citat.

Tatăl lui Alexandru Chelba, unul dintre tinerii care au murit în urma incendiului din club, a povestit că fiul său i-a spus de pe patul de spital că după externare va schimba lucrurile.

”Mai stau două, trei săptămâni aici, ies și îi distrugem pe toți”, ar fi spus tânărul.

„Alex era supărat pentru că observase haosul operațiunii de salvare, era supărat pentru că deși ajunsese la spital pe picioare, starea lui se degrada”, explică tatăl.

Lunile se scurg, iar rudele victimelor continuă să nu primească răspunsuri din partea autorităților.

„În afară de coroanele de flori pe care ni le-au trimis la înmormântare nu am fost contactați de autorități. Unii dintre mesageri nici nu s-au prezentat, au venit și au lăsat coroanele”, a povestit Eugen Iancu, tatăl unui tânăr care a pierit în urma incendiului.

Oamenii au vorbit și despre ceea ce s-a întâmplat în perioada în care apropiații lor s-au aflat in spitalele din Capitală.

Irina Chelba povestește cum „domnul ministru Bănicioiu mi-a spus personal că au de toate și, în acest timp, aflam că spitalele primesc donații, dar fără știrea managerilor, care raportau în bloc că au de toate”, arată sursa citată.

„Fiul meu Alexandru a fost evaluat la un grad de ars de peste 50% zi de zi și, abia la plecarea în străinătate, în fișă apare că avea doar puțin peste 30% arsură. Vom afla în tribunal de ce au făcut asta”, a declarat Narcis Hogea.

„20 de ani mi-am văzut de treaba mea, dar așa nu se mai poate! Băiatul meu a murit de infecție și noi n-am știut nimic. Am hotărât să nu mai stau deoparte, să tac, pentru că vreau să nu se mai întâmple aşa ceva în România. Vreau să văd o schimbare în bine. Vreau ca fetiţei mele să nu-i fie frică atunci când va creşte şi va merge să se distreze”, a spus și Laurențiu Istrate.

Jurnaliștii mai arată că toți cei care au for prezenți la conferința de presă se plâng că au fost mințiți constant de autorități.

”Ni s-a spus că totul e sub control, că pompierii au acționat organizat, că medicii își fac impecabil treaba, că fiii și fiicele noastre sunt îngrijiți la nivel de Germania, așa ni se spunea”, spun oamenii.

Vorbind despre ”minciunile din orgoliu” ale medicilor, părinții victimelor au amintit și de momentul în care secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a declarat la un moment dat că ”s-a greșit. Şi care-i problema?”, referindu-se la deplasarea lui Alex Hogea la un spital din străinătate.

Raed Arafat: S-a greșit! Care-i problema?

„Mi-aş dori ca medicii să nu mai mintă din orgoliu rudele pacientului spunând «Şi noi îi putem îngriji aici ca afară!» sau «Ce vreţi, să ne facem de râs că nu-i putem trata?». Mi-aş dori ca atunci când e în joc viaţa unui copil, cei responsabili să nu mai îndrăznească să spună «S-a greşit. Şi care-i problema?»”, a spus Narcis Hogea.

„Ne-ați furat suficient 25 de ani, gata, lăsați-ne să trăim!”, a adăugat Eugen Iancu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`