Guvernul pregătește operațiunea "Cumințenia Pământului" la companiile de stat. Societăţile cu profit și alte entități juridice vor contribui la subscripția publică națională pentru cumpărarea sculpturii "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși, transmite B1TV.
Totul va fi în baza unei hotărâri pe care executivul condus de Dacian Cioloş se pregăteşte să o aprobe. 11 milioane de euro este preţul cu care statul vrea să cumpere de la proprietari sculptura lui Brâncuşi. Premierul Dacian Cioloş îşi doreşte un parteneriat între guvern şi cetăţeni şi spune că dacă nu se vor strânge banii, statul a decis de comun acord cu oamenii să renunţe să mai achiziţioneze opera.
Companiile de stat cu profit și alte entități juridice vor contribui la subscripția publică națională pentru cumpărarea sculpturii „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși.
Companiile de stat vor participa la subscripția pentru „Cumințenia Pământului”
#DIRECT_ONE_5a0f91#
Şi asta în baza unei hotărâri pe care Guvernul se pregătește să o aprobe în perioada imediată, fără însă ca în textul actului să fie impuse obligații, notează jurnaliştii de la profit.ro.
Hotărârea de guvern va stabili cadrul legal care să permită, tehnic, companiilor de stat, instituțiilor publice și altor structuri să doneze bani statului pentru cumpărarea operei de artă.
„Hotărârea de guvern nu va fi «targetată», prin formularea textului, strict către companiile de stat, ci va crea cadrul legal prin care entitățile juridice să poată contribui cu bani, fără impunerea vreunei obligații în acest sens. Nu vor fi impuse donații, hotărârea va deschide conturile de donație, pentru ca banii să nu fie alocați doar la notar”, au declarat surse oficiale.
Un oficial guvernamental a spus că vor fi colectați bani și de la companiile de stat care funcționează pe profit.
Societățile de stat nu pot fi obligate să participe la subscripție. Totuşi reprezentanții ministerelor pot face astfel de propuneri în cadrul Consiliilor de Administrație.
Un exemplu a fost în 2010, când Ministerul Economiei, care deținea atunci 85% din acțiunile Romgaz, a decis în AGA să facă o donație legală de 400 milioane lei către bugetul statului.
În calitate de acționar minoritar al Romgaz, cu o participație de 15%, Fondul Proprietatea a votat împotriva acordării donației și a decis să ia măsuri legale împotriva acesteia. S-a invocat protejarea drepturilor acționarilor săi. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins irevocabil acțiunea Fondului Proprietatea, iar statul a renunțat să mai facă astfel de donații.
Gala Bute este un alt caz în care sponsorizările companiilor de stat au creat controverse. DNA a deschis un dosar în această situaţie.