Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a luat parte la negocierile pentru adoptarea Directivei privind salariile minime adecvate din Comisia de Muncă și Afaceri Sociale a Legislativului European si a explicat pentru B1 ce presupune aceasta și ce beneficii aduce pentru români.
Eurodeputatul a amintit că directiva a fost adoptată pe 19 octombrie 2022, după doi ani de negocieri.
„A fost un adevărat succes, deoarece dă naștere obligației statelor membre de a nu mai stabili salariile minime la nivel național din pix, ci folosindu-se de criterii economice și sociale obiective. Aceste criterii trebuie să includă cel puțin elemente precum puterea de cumpărare, costul vieții, nivelul general al salariilor, rata de creștere a acestora și evoluția productivității la nivel național”, a declarat Eugen Tomac.
Directiva face trimitere și la indicatori folosiți în mod obișnuit la nivel internațional, conform cărora salariul minim brut ar trebui să fie egal cu cel puțin 60% din salariul median brut sau 50% din salariul mediu brut. Potrivit directivei, mai explică Eugen Tomac, un coș de bunuri și servicii la prețuri reale stabilite la nivel național poate fi esențial pentru determinarea costului vieții în scopul atingerii unui nivel de trai decent.
„Eu am fost un susținător puternic al acestei Directive încă din faza de negociere în Comisia de Muncă, pentru că, odată cu implementarea ei, vom reduce sărăcia în muncă și inegalitatea”, a subliniat liderul PMP.
În ianuarie 2024, conform datelor INS, câștigul salarial mediu brut a fost 7.976 lei, cu 325 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2023.
„Astfel, dacă aplicăm formulele directivei, ar trebui să avem în România un salariu minim brut de 4000 lei, mai mare decât salariul minim brut actual de 3300 lei și de promisiunile electorale ale actualei guvernări (3700 lei brut)”, a explicat Eugen Tomac.
„Mai mult decât atât, dacă luăm în considerare coșul minim de consum pentru un trai decent, salariile românilor sunt considerabil insuficiente. În septembrie 2023, coșul minim pentru o persoană adultă singură era de 3807 lei pe lună. Un angajat plătit cu salariul minim actual încasează 2080 de lei net, mult sub nivelul unui coș minim necesar unui trai decent. Trebuie să avem în vedere că peste 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim și sunt în risc de sărăcie în muncă”, a adăugat oficialul.
El a precizat că un aspect relevant al directivei este și promovarea negocierilor colective, care au demonstrat că pot duce la niveluri de salarizare mai adecvate.
„Astfel, țările care au un nivel de acoperire al contractelor colective sub 80% din piața forței de muncă, au obligația de a dezvolta un plan de acțiune pentru a remedia acest neajuns. România, din păcate, a înregistrat un declin considerabil cu privire la acoperirea contractelor colective – în anii 2000, piața forței de muncă era acoperită aproape în totalitate de contracte colective, însă, mai ales în urma adoptării Legii dialogului social în 2011, acest procent a scăzut drastic, acum aflându-ne la un nivel de sub 30%. Rămâne de văzut dacă noua lege nr. 367/2022 privind dialogul social va reuși să respecte condițiile directivei”, a continuat Eugen Tomac.
Liderul PMP spune că Directiva salariilor minime trebuie transpusă în legislația națională până la 15 noiembrie 2024.
„Nu mai este mult timp, iar actuala guvernare este concentrată pe eliminarea oricărei forme de opoziție în cursa electorală, nicidecum pentru bunăstarea românilor. Avem nevoie de măsuri urgente, absolut necesare pentru bunăstarea cetățenilor români și pentru eliminarea sărăciei în muncă!”, a mai declarat Eugen Tomac.
Soluțiile enumerate de eurodeputatul Eugen Tomac: