Mai multe produse din carne de pui contaminate cu Salmonella au fost descoperite de comisarii ANPC în magazine din Vrancea, Ilfov și București. Până acum, comisarii ANPC au aplicat amenzi în valoare de peste 45.000 de lei, informează Agerpres.
UPDATE: Reprezentanții Lidl au transmis un comunicat oficial și au explicat că, potrivit legislației în vigoare, tipul de Salmonella depistat face parte dintre cele care nu sunt supuse restricțiilor sanitar veterinare, ci sunt distruse prin tratamentul termic al produsului. Redăm integral poziția companiei în finalul articolului.
În cadrul unei campanii de verificare a tuturor produselor din carne de pui aflate la vânzare în magazinele din țară, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit mai multe produse din carne de pui contaminate cu Salmonella.
Rezultatele analizelor efectuate revelă următoarele aspecte:
„Menționăm că, în cazul identificării Salmonella spp. drept criteriu de siguranță a alimentelor în probele de alimente de origine animală, conform legislației europene, vor fi aplicate următoarele măsuri:
1. În cazul depistării Salmonella spp., în probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală și Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, în probele de carne proaspătă de pasăre, care se regăsesc la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reținute oficial și retrase de la consumul uman.
2. În cazul depistării de Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre și de Salmonella spp. (toate tipurile de Salmonella), în alte probe de produse de origine animală, recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unitățile de vânzare cu amănuntul, cu excepția depozitelor alimentare, acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricație, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanții suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul.
Regulamentele Europene nr. 178/2002, 853/2004, 625/2017, 2073/2005, care legiferează domeniul siguranței alimentare, de la furajare, până la produs finit, menționează că identificarea microbiologică a Salmonelei spp. în carnea proaspătă de pasăre/produse din carne proaspătă de pasăre, este neconformă, fiind un indicator al lipsei siguranței alimentare și implică măsuri corective conform legislației specifice. Prevederile legislative prezentate sunt armonizate în legislația națională de către Autoritatea Sanitară Veterinară și de Siguranță Alimentară, care are în atribuții aplicarea acestora și care a fost informată atât de laboratoarele care au depistat bacteria Salmonella la probele prezentate de către ANPC, cât și de instituția noastră, direct”, a mai transmis ANPC, potrivit sursei citate anterior.
În urma controalelor efectuate, ANPC a aplicat amenzi contravenționale de peste 45.000 de lei, oprind temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spațiile verificate, ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost direcționate către distrugere.
În data de 18.03.2024, în urma controlului din magazinul nostru din orașul Focșani, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Vrancea a prelevat probe din mai multe produse din carne de pui. Potrivit buletinului de analiză din 29.03.2024, comunicat către compania noastră astăzi, 02.04.2024, a rezultat că o parte dintre probele prelevate au fost contaminate cu Salmonella Infantis.
În ceea ce privește tipul de Salmonella, respectiv Salmonella Infantis, depistat la un produs aflat în magazinul nostru din Focșani, menționăm următoarele aspecte pe care le considerăm importante pentru consumatorii noștri:
Legislația în vigoare, respectiv Ordinul Președintelui ANSVSA nr.35/2016, modificat prin Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 66/2022, menționează că, în cazul depistării altor tipuri de Salmonella spp, cu excepția Salmonella Enteritidis și/sau Salmonella Typhimurium, produsele din carne de pui proaspătă nu sunt supuse restricțiilor sanitar veterinare. Legislația are în vedere faptul că celelalte tipuri de Salmonella, inclusiv Salmonella Infantis, sunt distruse prin tratamentul termic al produsului. În aceeași linie sunt și prevederile legislației din Uniunea Europeană, respectiv Regulamentul nr. 2160/2003 privind controlul Salmonellei și al altor agenți zoonotici specifici, prezenți în rețeaua alimentară și Regulamentul nr. 200/2012 privind un obiectiv al Uniunii de reducere a Salmonella Enteritidis și Salmonella Typhimurium la efectivele de pui de carne, astfel cum se prevede în Regulamentul nr. 2160/2003.
În acest sens, producătorul menționează specific pe ambalajul tuturor produselor din carne de pui din care au fost prelevate probe, că produsul nu se consumă în stare crudă, că lichidul scurs din carne se aruncă, se spală bine mâinile și ustensilele folosite, iar carnea proaspătă, nepreparată se păstrează separat de alte alimente. Redăm mai jos formularea exactă de pe eticheta produselor din care au fost prelevate probe în controlul mai sus menționat:
“Termenul de valabilitate se păstrează doar când lanţul frigorific nu se întrerupe. A se consuma imediat după întreruperea lanţului frigorific și a se prepara întreaga cantitate. Lichidul scurs din carne se aruncă, se spală bine mâinile și ustensilele folosite. A nu se consuma produsul în stare crudă. În bucătărie, carnea proaspătă se păstrează separat de alte alimente.”
Siguranța clienților noștri este fundamentală în activitatea noastră și acționăm întotdeauna în conformitate cu reglementările legale în vigoare.